Łódź: Bistro Book&Cook zaprasza gości

Udostępnij artykuł
Nazwa lokalu wywodzi się od nazwy studia kulinarnego, które od pięciu lat organizuje indywidualne warsztaty, imprezy okolicznościowe oraz eventy dla firm. Lokal, znajduje się przy ul. Żeromskiego 94C i będzie specjalizował się w śniadaniach oraz lunchach.

Bistro Book&Cook to nasze drugie gastronomiczne dziecko. Na bazie doświadczeń w prowadzeniu studia kulinarnego, chcieliśmy stworzyć kolejną kreatywną przestrzeń pełną smaku, energii i wyjątkowych doznań. Nasi goście znajdą tu pieczywo własnego wypieku, najlepszą kawę robioną przez baristę, sezonowe menu inspirowane smakami świata (dla smakoszy klimatów azjatyckich, codziennie dostępna będzie zupa PHO). A jeśli chodzi o samo wnętrze – mamy coś specjalnego dla fanów street artu – zapraszamy! – mówi Paulina Kowalska – Prasał, właścicielka.

Międzynarodowa kuchnia z nowoczesnym akcentem

Bistro będzie otwarte od poniedziałku do piątku, od 7:30 do 15:30. Do godziny 11:15 serwowane będą śniadania, w różnej postaci. Pojawią się wariacje na temat jajek, duży wybór past i smarowideł, a także śniadania w stylu fit – jaglanki, owsianki czy rozmaite budda bowl.

Z kolei oferta lunchowa składać się będzie z nowoczesnych dań mięsnych oraz wege. W karcie znajdą się także burgery, makarony oraz duży wybór przekąsek, kanapek i ciast. Zwieńczeniem kulinarnych doznań będzie kawa od Coffee Runner, zaparzana przez baristę.

Ponieważ menu Bistro Book&Cook inspirowane jest kuchnią z rozmaitych zakątków świata – raz w miesiącu na gości czekać będzie tematyczny tydzień, czyli ukłon w stronę dań i przysmaków charakterystycznych dla poszczególnych krajów i kontynentów. Nad jakością i smakiem potraw czuwać będzie, wraz ze swoim zespołem, Bartłomiej Pagacz – szef kuchni doskonale znany łódzkiej branży gastronomicznej, absolwent francuskiej szkoły Centre de Formation d’Apprentis Louis Prioux w Bar le Duc, właściciel restauracji Fatamorgana. Jedzenie będzie można zamawiać także na wynos, przy użyciu dedykowanej, bezpłatnej aplikacji.

Jestem przekonana, że bistro zaspokoi kulinarne potrzeby wszystkich foodomaniaków. Menu to nowoczesna mieszanka tradycji i orientu. Wyraziste i ciekawe połączenia smakowe, a do tego świeżo i sezonowo. Nasza karta zadowoli zarówno mięsożerców, jak i miłośników kuchni roślinnej. Do bistro można wpaść przed pracą, można złapać kanapkę i pędzić dalej, albo zamówić coś do domu lub biura – mówi Paulina Kowalska – Prasał.

Bistro będzie działało od poniedziałku do piątku, ale właściciele przewidują także możliwość wynajęcia lokalu na wyłączność, np. na imprezy okolicznościowe czy spotkania biznesowe. Będzie to możliwe w tygodniu – w godzinach popołudniowych, a także w weekendy.

Wnętrze ze street artowym pierwiastkiem

Bistro Book&Cook to lokal urządzony w designerskim i komfortowym stylu, z otwartą, jasną kuchnią. Wnętrze to połączenie szarości i antracytu ze złotymi dodatkami oraz dużą ilością roślin. Mocnym akcentem dekoracyjnym jest malowidło ścienne, stylistyką nawiązujące do street artowych murali, charakterystycznych dla Łodzi. Praca prezentuje dynamiczne, abstrakcyjne kształty z kilkoma elementami roślinnymi i wkomponowanym w nie logo. Energetyczne barwy łączą się z meblami i innymi elementami wyposażenia, tworząc spójną całość i jednocześnie przywołując najlepsze tradycje architektury wnętrz lokali typu bistro z całego świata.

Łódź to miasto murali! Kolorowe i osobliwe malowidła stały się wizytówką i atrakcją turystyczną miasta. Chcieliśmy przenieść ten klimat do naszego wnętrza, nadając mu energetycznego, barwnego, spektakularnego, ale też międzynarodowego wymiaru. Mamy nadzieję, że nasz lokal będzie przyciągał nie tylko głodnych i spragnionych, ale będzie też przystankiem obowiązkowym na szlaku łódzkiego street artu” – podsumowuje Paulina Kowalska – Prasał.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 29.06.2020
Aktualizacja: 29.06.2020