Łowicz kolejnym przystankiem na trasie programu Szef dla Młodych Talentów

Udostępnij nas na:
Drugie wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Łowiczu. Marcowy Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz kulinarny poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej Makro.

Bezpłatne wydarzenie dla młodych kucharzy odbyło się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Łowiczu. Warsztaty dla ponad 100 uczniów klas gastronomicznych poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie. Szefowie kuchni przygotowali m.in. filet z kaczki sous vide z pomarańczowym purée z pasternaku, galaretką kwiatową, żurawiną i pianą z jarmużu, a także rosół z perliczki i kanapki w stylu orientalnym. Dawka wiedzy o drobiu czekała na prelekcji przedstawicielek firmy Drosed – partnera spotkania.

W trakcie wydarzenia Paweł Kosiorek, uczeń szkoły gastronomicznej, w której odbywało się wydarzenie, odebrał z rąk organizatora spersonalizowany kitel oraz tytuł Junior Ambasadora programu Szef dla Młodych Talentów. Paweł jest jednym z trzech młodych ambasadorów programu prowadzonego przez sieć hurtowni.

Dla uczestników biorących udział w spotkaniu czekały upominki, m.in. odzież kuchenna przygotowana przez partnera programu – firmę ChemaN, a także książki „100 receptur na 100 lat niepodległości” wydane przez MakroPolska.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez Makro Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”).

Partnerami programu Szef dla Młodych Talentów są: ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii. Partnerem Miksera Kulinarnego w Łowiczu była firma Drosed – jeden z największych w kraju producentów w branży drobiarskiej oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.