Luva.menu – Idea teczki hotelowej

Udostępnij artykuł
Jak sama nazwa wskazuje teczka hotelowa, informator hotelowy (ang. room directory) to zbiór wszystkich informacji, jakie hotel chciałby przekazać swoim gościom. Chodzi tu nie tylko o sprawy organizacyjne, ale i o atrakcje czekające na niego zarówno w hotelu jak i w okolicy. Co najlepiej umieścić w room directory, żeby w pełni wykorzystać jego możliwości i jednocześnie nie zniechęcić gościa do lektury?

Regulamin hotelowy
Chyba najmniej lubiany spis zasad panujących w obiekcie jest obowiązkową pozycją, która musiałaby znaleźć się w informatorze. Najlepiej umieścić ją na początku, żeby po otwarciu książki hotelowej od razu zwróciła uwagę gości.


Informacje o restauracji, kawiarni bądź barze

Najczęstszym pytaniem po podniesieniu słuchawki przez recepcjonistę jest: ” Od której do której wydawane jest śniadanie?”. Godziny wydawania posiłków w hotelach są różne ze względu na charakter i ideę obiektu, dlatego taką informację warto umieścić w informatorze, aby oszczędzić recepcji telefonów, których i tak odbierają dość sporo ☺


Usługa room service i minibar
W książce hotelowej powinny znaleźć się też instrukcje co do dostarczenie śniadania do pokoju bądź zasady korzystania z minibaru. Warto jest również umieścić tam menu obowiązujące w usłudze room service. 


Atrakcje w okolicy
Nic tak chyba nie zainteresuje podróżnego jak atrakcje miasta “w pigułce”. Takie informacje umieszczone w informatorze na pewno ułatwią gościowi organizację czasu poświęconego na zwiedzanie.

Mała rada.. należy pamiętać, że gość hotelowy jest najczęściej nastawiony na wypoczynek, więc zmęczy go dość długa lektura. Przystępna i rzeczowa forma informatora na pewno więc wyjdzie na plus.

Kontakt:
LUVA Handmade Menu
Jaguar Tomasz Chwiłowicz

ul. Dworcowa 62
62-400 Słupca
www.luva.menu
+48 63 274 61 86, +48 502 836 745
luva@luva.menu

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 05.07.2019
Aktualizacja: 05.07.2019