Makro promuje szlak kulinarny w Zakopanem

Udostępnij nas na:
Firma została partnerem 51. edycji Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich, który odbędzie się w dniach 16-24 sierpnia w Zakopanem. W ramach festiwalu sieć hurtowni wraz z czołowymi szefami kuchni z Podhala promować będzie szlak kulinarny.

Uruchomiony w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne szlak kulinarny w Zakopanem ruszył 9 sierpnia br. Do akcji Makro Polska zaprosiło ośmiu czołowych szefów kuchni z Podhala. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które pojawiły się w kartach dań ich lokali. Uczestnicy przemierzający szlak mają okazję spróbować historycznych dań w nowocześniej interpretacji, m.in. bigosu z dziczyzny, kurcząt na sposób kuropatw, pasty Liptauer czy szarlotki z jabłek i gruszek.

Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni:
– Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu;
– Mateusz Bafia z Restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem;
– Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka;
– Roman Gerasik z Restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej;
– Jan Antoł z Restauracji TaTRadycja w Bukowinie Tatrzańskiej;
– Sławomir Kardaś z Restauracji Bubuja w Zakopanem;
– Michał Cichemski z Restauracji Dworzec w Zakopanem;
– Damian Taras z Restauracji Mała Szwajcaria w Zakopanem.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W ramach Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w sobotę 17 sierpnia, o godzinie 18:30 na scenie plenerowej Mateusz Bafia, szef kuchni Restauracji STRH Bistro Art Cafe oraz Damian Taras, szef kuchni Restauracji Mała Szwajcaria poprowadzą pokaz kulinarny z daniami kuchni podhalańskiej w roli głównej. Przygotują dla uczestników 50 porcji degustacyjnych kanapek z łososiem jurajskim oraz pastą Liptauer Garnier.

W czwartek 22 sierpnia przedstawiciele Makro Polska przybliżą dziennikarzom uczestniczącym w wydarzeniu założenia szlaku kulinarnego. Poczęstunek dla mediów przygotują: Sławomir Saguła, Jan Filipczyk, Mateusz Bafia, Damian Taras, Roman Gerasik oraz Jan Antoł.

Na uczestników Festiwalu Folkloru Ziem Górskich czeka wiele innych aktywności, takich jak m.in.: występy konkursowe góralskich zespołów z całego świata rywalizujących o Brązowe, Srebrne i Złote Ciupagi, Mistrzostwa Podhala w Powożeniu, niedzielny korowód ulicami Zakopanego czy Wystawa Owczarków Podhalańskich.

Podhalański Szlak Kulinarny to jedno z działań organizowanych przez Makro Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnego bogactwa naszego kraju.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.