Marcin Sasin o rybnych bestsellerach

Udostępnij nas na:
Komentuje Marcin Sasin, szef kuchni restauracji Sheraton Grand Warsaw
W Sheraton Grand Warsaw przy placu Trzech Krzyży w Warszawie czeka na Was morska uczta. W dwóch restauracjach mieszczących się na parterze hotelu. I odczarowuje mit, że hotelowe restauracje są kiepskie. Serwujemy świeże ryby i owoce morza.

W InAzi spróbujecie ich na wiele sposobów. Genialne, chwalone przez każdego, kto ich spróbuje, ostrygi, ośmiornica w tempurze i tuńczyk tataki znajdują się w karcie przystawek. Tatar z łososia i słynne tajwańskie Bao Buny z krewetkami to pomysły na oryginalne przekąski. W karcie znajdziemy też sushi – z tuńczykiem, krabem, łososiem, krewetkami i węgorzem. Uwaga – wcale nie trzeba iść do restauracji czy baru specjalizującego się tylko w sushi, aby zjeść naprawdę dobre sushi.

Jednak popisowe dania InAzi to Pad thai z krewetkami (raz zjecie i na pewno na niego wrócicie) i owoce morza z grilla Robata. Można się rozpłynąć, jedząc przygotowane w tradycyjnym japońskim stylu kałamarnicę, turbota czy marynowanego tuńczyka w sosie z mango. To uczta dla najbardziej wymagającego podniebienia, ale też dla tych, którzy po prostu mają ochotę na dobre, prawdziwe japońskie jedzenie.

Cucina Mia to nowa restauracja na mapie Warszawy serwująca dania kuchni włoskiej. A wśród nich także ryby. Lubimy, będąc we Włoszech, słynne Aperitivo, oj tak. A Aperitivo i rybne cicchetti czyli małe kanapki, to idealne połączenie na wieczorne wyjście z przyjaciółmi do knajpy. Pokazowe danie główne Cuciny Mii to okoń łowiony w krystalicznie czystej wodzie Adriatyku.

Co ważne, ryby podawane w obu restauracjach pochodzą od renomowanych dostawców znanych z najwyższej jakości produktów. Przechowywane są w optymalnych warunkach. Czuć to z każdym kęsem konsumowanej potrawy.

To, za co – poza jedzeniem – goście cenią InAzię i Cucinę Mię, to atmosfera panująca w obu lokalach. Włoska restauracja realizuje koncept tak zwanego Gathering Table, który zachęca gości do wspólnej pracy, jedzenia, picia, biesiadowania. Ściany zdobi nowoczesny mural artystki Agaty Czeremuszkin-Chrut, nadając miejscu oryginalnego charakteru. Eleganckie wnętrza InAzii w kolorze koralu i morza podkreślają tutejszy klimat, a dzięki wbudowanym oknom, które wychodzą na kuchnię, możemy podziwiać kucharzy przy pracy.

Komentarz powstał na potrzeby:
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.