Mateusz Gessler otworzy kolejną restaurację

Udostępnij artykuł
Elektrownia Powiśle po raz kolejny przyciąga unikatowe koncepty. To tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler – znany kucharz i restaurator, juror kulinarnego talent show. Nowy lokal będzie miał wyjątkowe miejsce na planie całego projektu – znajdzie się w zabytkowym budynku kesonu od strony Wybrzeża Kościuszkowskiego, skąd rozpościera się niezwykły widok na Wisłę i prawobrzeżną Warszawę.

Nowa restauracja Mateusza Gesslera zajmie cały budynek zabytkowego kesonu o łącznej powierzchni 450 mkw. Na gości czekać będą wyjątkowe smaki, łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami. Do ich dyspozycji będzie także ponad 130-metrowy letni ogródek oraz taras o powierzchni 260 mkw.

Historycznie, wewnątrz budynku kesonu znajdowała się konstrukcja sięgającą 10 metrów w głąb ziemi, która za pomocą sprężonego powietrza zasysała wodę z dna Wisły i wykorzystywała ją do schłodzenia turbin w maszynowni. Rezerwuar wodny pełnił więc jedną z kluczowych funkcji w procesie wytwarzania energii.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – KWIECIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

– Rewitalizując Elektrownię Powiśle, łączymy historię z nowoczesnością, na nowo budując miejski krajobraz. Zależy nam na tym, by w historyczne mury Elektrowni tchnąć życie, zmieniając przeznaczenie budynków, ale nie ich charakter. Większość dawnych zabudowań Elektrowni zyska nowe przeznaczanie, ale keson częściowo zachowa swoje korzenie. Podziemne kondygnacje ponownie będą pełniły funkcję zbiornika, jednak zgromadzona tam woda zostanie wykorzystana do innych celów. Myśląc o przeznaczeniu budynku kesonu od początku wiedzieliśmy, że w tej przestrzeni musi powstać wyjątkowa restauracja. Wieloletnie doświadczenie gastronomiczne, wizjonerskie podejście i wcześniej realizowane projekty były dla nas dowodem na to, że Mateusz Gessler jest najbardziej odpowiednią osobą, by stworzyć w tym pięknym, historycznym budynku wyjątkowe miejsce, do którego klienci będą chcieli wracać. – tłumaczy Dariusz Domański, Associate Partner, Development and Leasing Director, White Star Real Estate.

Restauracja Mateusza Gesslera dołączy do ponad 30 innych konceptów restauracyjnych w Elektrowni Powiśle, serwujących kuchnię z wielu zakątków świata. W przestrzeni Elektrowni powstanie 16 lokali i 3 bary w strefie Food Hall oraz 12 restauracji z pełną obsługą kelnerską. W gronie najemców gastronomicznych swoje miejsce znalazły już m.in.: Tel Aviv Urban Food, Soul Food, Pełną Parą, a także Trufla, Quattro Canti, YE YE Mex Food, Torro oraz lodziarnia Na końcu tęczy. Elektrownia Powiśle została również wybrana przez Kubę Wojewódzkiego, który wraz ze swoim wspólnikiem – Józefem Krawczykiem, otworzy tu swoją pierwszą restaurację „Niewinni Czarodzieje 2.0”. Koncept ma być niezwykłym miejscem na mapie Warszawy – połączeniem smaku, pasji do muzyki i wyjątkowej rozrywki.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 18.06.2019
Aktualizacja: 19.06.2019