Meble ze stali nierdzewnej – czyszczenie i pielęgnacja

Udostępnij artykuł
To niewątpliwie bardzo trwały i odporny materiał, odporny na rdzę i wysoką temperaturę. Stąd też jego częste stosowanie w gastronomii. Utrzymywanie jej w dobrej kondycji sprawie, że będzie nam służyła latami mimo intensywnej eksploatacji. O czym pamiętać przy myciu mebli ze stali nierdzewnej?

Po pierwsze, koniecznie trzeba unikać środków o działaniu ścierającym. Czyszczenie, podobnie, jak w kilku innych przypadkach najlepiej podzielić na to codzienne i gruntowne. Jeśli chodzi o silniejsze zabrudzenia, powinniśmy zdecydować się na mycie gruntowne. Mamy na myśli osady wapienne, resztki kleju, czy nagromadzenie wcześniejszych środków czyszczących. Najlepiej sprawdzi się wówczas produkt, który będzie skuteczny, ale też nie zniszczy powierzchni. W takim przypadku rekomendowany jest preparat Clinex Steel, który posiada właściwości czyszczące i odtłuszczające, usuwa kamień, nacieki z rdzy, uciążliwy brud czy tłuszcz. Po myciu gruntownym należy pamiętać o bardzo ważnym elemencie, jakim jest neutralizacja. Spłukujemy powierzchnię dużą ilością wody, a następnie wycieramy do sucha czyściwem lub ręcznikiem papierowym.

Przy każdym preparacie, pamiętajmy, że jego posiadanie to tylko połowa sukcesu, ponieważ nie wolno zapominać o prawidłowym stosowaniu. O czym jeszcze należy pamiętać?  Nie używajmy środków czyszcząco-myjących na powierzchniach, które mają kontakt z żywnością, ponieważ istnieje prawdopodobieństwa skażenia. Dlatego właśnie tak ważny jest proces dokładnego wycierania umytej powierzchni ze stali nierdzewnej.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 03.03.2020
Aktualizacja: 03.03.2020