Menu na romantyczną kolację – jak je stworzyć?

Udostępnij nas na:
Prowadzenie restauracji to nie tylko odpowiadanie na potrzeby gości i serwowanie bogatej oferty, ale też stwarzanie odpowiedniej atmosfery. To kreowanie wspomnień i żywe uczestniczenie w najpiękniejszych momentach: pierwszych randkach, zaręczynach, rocznicach, uroczystościach tj. Walentynki czy Dzień Kobiet. Co zrobić, aby chwile te zapadły w pamięć naszych gości na długo? Jakie menu oraz oprawa będzie odpowiednia na romantyczną kolację we dwoje?

Stare i wielokrotnie powtarzane przysłowie mówi, że najkrótsza i najlepsza droga do serca prowadzi przez żołądek. Nie dziwi zatem kultywowana przez wielu romantyków tradycja spędzania randek w restauracjach. Kolacja we dwoje to doskonały wstęp do udanego wieczoru. Smaki, zapachy, tekstury i kolory dobrze skomponowanych dań potrafią przecież jak nic innego pobudzić wszystkie zmysły, wprowadzając w nastrój relaksu i otwierając na doznawanie przyjemności z przebywania z ukochaną osobą. Pokusić się więc można o przyrządzenie specjalnego menu dla zakochanych, które krok po kroku zaostrzać będzie apetyt na więcej.

Przystawki na romantyczną kolację we dwoje

Wyjątkowy wieczór rozpocznijmy od niewielkiej, ale zachęcającej do dalszego kosztowania przystawki. Powinna ona być kwintesencją smaku, przyjemnością zamkniętą w atrakcyjnej wizualnie formie. Wyjdźmy poza ramy i starajmy się zaskoczyć gości, np. wykorzystaniem jadalnych kwiatów, delikatnych pianek, musów czy pudrów, jak również składników mrożonych azotem. Grajmy na zmysłach kontrastami faktur, barw, aromatów i smaków, które dopełniając się, stanowić będą związek doskonały. Pokusić się możemy o szlachetne składniki lub produkty znane, ale podane w niebanalnej formie, jak również popularne afrodyzjaki. Na talerzu pięknie prezentować się będą bladoróżowe, delikatnie słodkawe krewetki, orzeźwiające ostrygi, jędrne, podawane w muszlach przegrzebki, ale także długodojrzewające szynki o mocnym, godnym zapamiętania smaku.

Komponując menu podkreślające romantyczne chwile, możemy zdecydować się na jedną większą przystawkę lub dozować doznania kilkoma podaniami niewielkich przekąsek, przedstawiających całą paletę smaków i tekstur. Ciekawym pomysłem jest również zaproponowanie wyjątkowej uczty, np. z podawanymi na lodzie ostrygami w roli głównej. Układając menu weźmy więc pod uwagę nie tylko misterne dopracowanie przepisów, ale przemyślmy również scenariusz, zakładający grę zmysłów, zabawę z formami podania i sposobami jedzenia. Niech ten szczególny posiłek zostanie zapamiętany jako spektakl, w którym uwaga skupiona jest na doświadczanie i przeżywanie.

Romantyczna kolacja – danie główne

Główny posiłek romantycznej kolacji powinien być tak wyjątkowy, jak ta szczególna chwila. Dobór składników oraz sposób podania powinien podkreślać uroczysty charakter spotkania. Być może dobrze sprawdzą się znane i lubiane klasyki w perfekcyjnym wykonaniu, ale warto pokusić się o zaproponowanie gościom czegoś niebanalnego. Może to być wyszukany składnik lub nowa interpretacja pozornie zwyczajnych produktów. Na tę wyjątkową chwilę zarezerwujmy np. delikatne mięso gładzicy w towarzystwie barwnych dodatków. Ryba delikatnie rozpieści zmysły, nie odbierając przy tym lekkości i dobrego samopoczucia po posiłku. Jest wykwintna i elegancka. Może na talerzu stworzyć zarówno kompozycję minimalistyczną i nowoczesną, jak również orientalną i bogatą.

Podczas aranżowania romantycznej kolacji dla naszych gości wykorzystajmy wizualny, niemalże malarski potencjał składników, które możemy układać na talerzu niczym artyści. Wykorzystajmy kontrasty kolorystyczne lub postawmy tylko na jeden barwny akcent, ożywiający monochromatyczną kompozycję. Charakter potrawy podkreślmy m.in. czerwienią, kojarzącą się jednoznacznie z miłością. Może ona stać się elementem spajającym całe menu. Przy daniu głównym podajmy ją w postaci buraczanego risotto, różowej pianki, pestek granatu, czerwonego pieprzu lub chili, czy kwiatów hibiskusa.

Oprócz doboru wyjątkowych składników gości możemy zaskoczyć również nietypowym sposobem podania lub zastawą. Nowoczesne potrawy dobrze prezentować się będą na kamieniu, szybie lub czarnych talerzach o prostej formie, a egzotyczne na drewnie lub w owocach, np. łupinach kokosa. Naczynia dobierzmy do barw, jakie przeważają w podawanych potrawach. Zestawmy je z kieliszkami, szklankami i pozostałymi akcesoriami i dekoracjami stołu. Całość niech sprawia wrażenie romantycznej lekkości lub pełnej pasji zmysłowości.

Deser i ciasteczka na walentynki i nie tylko

Ukoronowaniem romantycznej kolacji niech stanie się niezapomniany, choć lekki deser. To on ma za zadanie ostatecznie ukołysać zmysły gości i pozostawić ich ze wspomnieniem błogości. Wskazana jest zabawa kontrastem chrupkości i kremowości, chłodu i gorąca, puszystości i sprężystości, jednoznacznej słodyczy z nieodgadnionymi nutami, przełamującymi jej monotonię. To również wielki finał naszego spektaklu, w którym zaistnieć może np. mrożąca azotowa mgła czy ogień flambirowania. Jeśli zamierzamy postawić na klasykę, zdecydujmy się na ciekawą dekonstrukcję tradycyjnych deserów, przygotowując np. nową wersję szarlotki, czyli cynamonową kruszonkę aromatyzowaną jabłkami z sorbetem z antonówek i galaretką z cydru lub calvadosu.

Kolacja dla dwojga – napoje

Menu okolicznościowe nie będzie pełne, jeśli nie zadbamy o dobór odpowiednich napojów. W karcie powinien znaleźć się szampan lub wina musujące również w postaci specjalnych koktajli, np. z dodatkiem owoców lub jadalnych kwiatów, które otwierać będą się w szerokich kieliszkach. Przygotujmy także bezalkoholową wersję napoju, czyli modny ostatnio mocktajl, oparty na przepisie swojego mocniejszego odpowiednika.

Specjalną oprawę niech zyskają również napoje ciepłe. Różne rodzaje herbat – zwłaszcza te ozdobne, białe, z otwierającym się w dzbanku kwiatem – oraz fantazyjne kawy rozgrzeją i dopełnią smak deserów. W ich komponowaniu wykorzystajmy owoce, zioła i przyprawy, jak również rozpływającą się pod wpływem ciepła czekoladę, nadający kremowości kogel-mogel czy słodką bezę włoską.

Kolacja dla dwojga: zadbaj o atmosferę

Romantyczna kolacja wymaga również odpowiedniej oprawy i atmosfery, na którą wpływ ma nie tylko aranżacja stołu, ale także zaplanowanie sposobu podania potraw oraz obsługa kelnerska. Przemyśleć musimy każdy szczegół, przewidując nawet to, czy nasi goście będą mogli komfortowo, elegancko i wygodnie zjeść zaproponowane przez nas dania. Zwróćmy również uwagę na dyskrecję kelnera, który podczas takich okazji powinien być jednocześnie pomocny i odpowiadający na potrzeby, ale też możliwie niewidoczny, aby nie przeszkadzać podczas rozmowy. Dajmy gościom przekonanie, że są pod opieką profesjonalistów, ale nie zaburzajmy atmosfery kolejnymi podaniami czy pytaniami.

Artykuł powstał we współpracy
z MAKRO Cash and Carry