Menu WuWu inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa

Udostępnij artykuł
Jesienna karta opiera się na dawnych, sprawdzonych recepturach, z których powstały nowoczesne dania, wykorzystujące bogactwo sezonowych produktów. W nowej karcie nie brakuje pachnących szlachetnych grzybów, a dziczyzna zajmuje w niej honorowe miejsce.

Oprócz policzków z dzika, goście mogą spróbować bulionu z bażanta. Nowością jest smażony i „dociągany” w piecu stek z polędwicy wołowej. W WuWu serwowany jest ze smażonymi grzybami – kurkami, borowikami i podgrzybkami – musztardowym purée, chipsami z jarmużu, konfiturą z mirabelki i sosem demi-glace. Idealną jesienną propozycją jest palona kapusta z rodzynkami,  serem wędzonym Rita, bészamelem, truflą i gryką.

W wersji jesiennej występuje także uwielbiany przez gości podpłomyk. W tej chwili podawany jest z grzybami, jarmużem i kozim serem. W karcie pojawiły się także z powrotem – w odpowiedzi na liczne prośby gości – pierogi ruskie z truflami i szalotką. Na deser WuWu serwuje kwintesencję dzieciństwa – śliwki na palonym maśle z koglem-moglem, śmietaną z Bobolic i siemieniem lnianym.

Proces powstawania nowej karty WuWu to za każdym razem sentymentalna podróż po dawnych recepturach i kulinarnych wspomnieniach. Menu WuWu zmienia się wraz z sezonowością produktów, jednak zanim nowe dania trafią na talerze gości, cały zespół pracuje nad najbardziej harmonijnymi połączeniami składników. U ich podstawy stoi wiara, że jedzenie jest mocno związane z emocjami oraz wspomnieniami. W efekcie powstają dania, które sprawiają, że goście ze wzruszeniem przypominają sobie smaki dzieciństwa. WuWu stara się zaspokajać te tęsknoty.

Jednocześnie cały czas trwają poszukiwania produktów, których potencjał nie został jeszcze odkryty, jak cielęcy móżdżek, kacze języki, czy dzikie ryby. O ostatecznym kształcie menu duży wpływ mają rozmowy z lokalnymi dostawcami. Produkty sprawdzonych, zaufanych rolników, rzeźników trafiają prosto do kuchni WuWu: polska wołowina z Pniew, nabiał z małej mleczarni w Bobolicach, sery zagrodowe od prowadzących rodzinne firmy producentów z całego kraju, produkty od Nowickiego, warszawskie miody czy pstrągi z Zielenicy.

WuWu zaprasza nie tylko koneserów tradycyjnych polskich dań w nowoczesnym wydaniu, ale i wielbicieli najwyższej jakości trunków, w szczególności wódek, których w karcie jest niemal 100. 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 23.10.2019
Aktualizacja: 23.10.2019