Michał Doroszkiewicz o propozycjach ciast owocowych

Udostępnij artykuł

Komentuje Michał Doroszkiewicz, właściciel Pastry Lab

Nie ma chyba cukiernika, który nie cieszy się na sezon letni. Owoce lokalne oraz duża dostępność tych egzotycznych, daje nam nieskończone możliwości kreatywnych połączeń smakowych.

Rozpoczynając od truskawki, której polskie odmiany bogate są w smak oraz aromat – proponujemy naszym odbiorcom różnego rodzaju asortyment cukierniczy w postaci tortów, ciast monoporcjowych czy deserów. Dzięki umiejętnie dopasowanemu portfolio, korzystając z dynamicznie zmieniającej się różnorodności owoców, jesteśmy w stanie poprawnie budować komunikację z klientem, a co za tym idzie identyfikować nasz brand z dobrą jakością i stylem wyrobów cukierniczych.

Lato to czas wypoczynku dla wielu z nas. Chcemy dać wszystkim, naszym klientom, możliwość spokojniejszej degustacji i delektowania się słodkościami. Wysokie temperatury często zniechęcają konsumenta do zakupu ciast, a zachęcają do konsumpcji lodów i deserów mrożonych. Co zatem możemy zrobić, aby goście nawet w te upalne dni sięgali po słodkie wypieki?

Przede wszystkim powinniśmy komponować produkty z dużą ilością owoców, w lekkich i orzeźwiających połączeniach. Wysoko procentowe czekolady powinny zaczekać na okres jesienno-zimowy.  Mówiąc o kompozycji smaku i struktur, oczywiście cały czas mamy na uwadze estetyczną formę wizerunku wyrobów cukierniczych. Podążając za panującymi modami i trendami, ale również za poszanowaniem tradycji, wyroby powinny zawierać przewagę danego owocu w powierzchni dekoracji, który jest głównym składnikiem smaku oraz tematem przewodnim. Jeżeli komponujemy tarty, tartaletki, to oprócz kruchego korpusu warto zamieścić w kompozycji świeże konfitury z różnego rodzaju doprawieniem z owoców, które następnie stanowią naturalną dekorację. To jest istotne z punktu klienta. Skoro na rynkach i w sklepach konsumenci mają dostęp do mnogości sezonowych owoców, to nasze produkty nie powinny być w nie ubogie. Dość niepoprawne jest, jeżeli w sezonie na miękkie owoce tj. truskawki, jagody, maliny czy borówki na naszych wyrobach jest ich dosłownie kilka sztuk. Jak możemy wnioskować, to sama natura proponuje nam połączenia w tym letnim okresie. Czereśnie, wiśnie, jeżyny, maliny czy brzoskwinie swoim charakterem smaku, koloru i struktur ułatwiają pracę w dużym stopniu. My jedynie w odpowiedni sposób musimy…

Cały tekst publikujemy w:
SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO BRANŻY
> link do aktualnego numeru <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 03.07.2019
Aktualizacja: 03.07.2019