Nadal można zgłaszać się do Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Udostępnij artykuł
Reprezentacje 13 krajów wezmą udział w konkursie, który odbędzie się 12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, ale dzień wcześniej przeprowadzone będą eliminacje dla zawodników z Polski. Zgłoszenia przyjmowane są do  końca sierpnia.

W konkursie mogą wziąć udział sommelierzy mający nie więcej, niż 30 lat, z wykluczeniem finalistów zawodów sommelierskich w Polsce i za granicą. Językiem obowiązującym w zawodach będzie angielski. Na Mistrzostwa przyjadą ekipy z Litwy, Łotwy, Estonii, Słowacji, Czech, Serbii, Cypru, Niemiec, Austrii, Gruzji, Rosji i Kazachstanu.

Eliminacje dla sommelierów z Polski zaplanowane na piątek, 11 października rano, wyłonią 12 najlepszych zawodników. W sobotę 12 października po kilkugodzinnych eliminacjach spośród wszystkich uczestników wybranych zostanie trzech finalistów, którzy po południu będą rywalizować ze sobą na głównej scenie w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. Finał odbędzie się z udziałem publiczności. Formuła i zadania konkursowe są zbliżone do Mistrzostw Polski Sommelierów: zaplanowany jest test z podstawowej wiedzy o winie,  degustacja w ciemno i sprawdzenie praktycznych umiejętności serwowania wina. Polski uczestnik konkursu, który zdobędzie na Mistrzostwach najwięcej punktów, zostanie automatycznie Mistrzem Polski Młodych Sommelierów.

W Mistrzostwach wyróżniona jest specjalna, hiszpańska ścieżka konkursu, przygotowana wspólnie z Wines of Spain – partnerem zawodów. Niemiecki Instytut Wina – kolejny partner konkursu – organizuje dla uczestników seminarium z win niemieckich. Partnerem strategicznym Międzynarodowych Mistrzostw Sommelierów jest Cisowianka Perlage. Wydarzenie wspierają też TiM, E&J Gallo Winery i hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.08.2019
Aktualizacja: 12.08.2019