Nowa lodziarnio-kawiarnia Grycan w historycznym miejscu

Udostępnij artykuł
W miniony weekend Zbigniew Grycan otworzył lokal swojej sieci w historycznym wrocławskim Hieronimusie (dawny Szklany Dom). Otwarciu towarzyszył wernisaż pierwszej części wystawy z cyklu „Sztuka życia”, którą będzie można podziwiać w witrynach kamienicy przy Placu Teatralnym 6-8. Autorami wystawionych prac są młodzi artyści z Akademii Sztuk Pięknych. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele miasta oraz osobistości ze świata kultury i sztuki.

– Wrocław to miasto do którego mam wielki sentyment. To właśnie tutaj swoją pierwszą lodziarnię w powojennej Polsce prowadzili moi rodzice, a ja, po latach, zdecydowałem się zainwestować w remont jednego z najpiękniejszych i najważniejszych wrocławskich budynków. Dziś, wspólne z żoną Elżbietą, mamy przyjemność zaprosić mieszkańców miasta do naszej lodziarnio-kawiarni w Hieronimusie, w której przy deserze lodowym lub kawie i ciastku nasi goście, mogą cieszyć się urokiem Starego Miasta i podziwiać piękną wrocławską architekturę – mówi Zbigniew Grycan, właściciel sieci Grycan – Lody od pokoleń.

Otwarcie najnowszego punktu sieci w tym historycznym budynku to zwieńczenie inwestycji, mającej na celu przywrócenie budynkowi dawnej świetności.  Zbigniew Grycan rozpoczął ją
w 2012 roku,. Na zlecenie inwestora, Anita Luniak i Teresa Mromlińska z biura architektonicznego Grupa 33_03 stworzyły projekt gruntownej przebudowy kamienicy z 1910 roku znajdującej się w sercu Wrocławia, przy Placu Teatralnym, w sąsiedztwie Opery Wrocławskiej. Historia budynku sięga XV wieku, a jego nazwa pochodzi od historycznego Domu Handlowego pod świętym Hieronimem, który działał tu na początku XX wieku. Inwestycja Zbigniewa Grycana objęła odtworzenie pierwotnych elewacji budynku i charakterystycznych przeszkleń. Wewnętrzny dziedziniec został wykończony szkliwioną cegłą oraz przykryty świetlikiem i stał się reprezentacyjnym centrum kamienicy. Architekci zadbali o to, aby funkcjonalność i nowoczesność kompleksu biurowo-usługowego w naturalny sposób łączyły się z historią budynku. W 2014 roku Prezydent Wrocławia wraz z Towarzystwem Miłośników Wrocławia przyznali inwestorowi i twórcom nowego Hieronimusa Wyróżnienie za modernizację obiektu historycznego w konkursie Piękny Wrocław.

Pięć lat od oddania budynku Zbigniew Grycan zdecydował się otworzyć w nim lodziarnio-kawiarnię Grycan Lody od Pokoleń. Jej  wnętrze utrzymane jest w stylistyce nawiązującej do architektury Hieronimusa. Otwarciu lokalu w tym historycznym miejscu towarzyszył wernisaż prac studentów wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych pt. „Sztuka życia. Część pierwsza” Dzieła młodych artystów można będzie podziwiać w witrynach kamienicy przy Placu Teatralnym 6-8.

Lodziarnio-kawiarnia Grycan usytuowana jest na parterze i dysponuje miejscami siedzącymi dla 24 gości. Latem planowane jest otwarcie ogródka z dodatkowymi stolikami. W ofercie nowej lodziarnio-kawiarni dostępne będą 24 smaki lodów przygotowywanych rzemieślniczymi metodami, według rodzinnych receptur. Wśród nich znajdują się zarówno lody tradycyjne, sorbety z owoców, lody jogurtowe oraz nowość – przygotowywane na miejscu smaki deserowe. W menu można znaleźć również wyśmienite desery lodowe, ciasta, torty i torty lodowo-bezowe oraz aromatyczne kawy na bazie specjalnie wyselekcjonowanej, włoskiej mieszanki. Ofertę uzupełniają uwielbiane przez gości chrupiące rurki z bitą śmietaną i SOKI 100% z owoców. Do końca marca na gości lodziarnio-kawiarni czeka promocja – do każdego deseru w szklanym pucharze dowolna kawa gratis. Lokal jest czynny jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 8:00 do 21:00, a w niedziele od 9:00 do 20:00.

 

                                                                                   © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.04.2019
Aktualizacja: 17.04.2019