Nowa odsłona Europejskiego

Udostępnij artykuł
Obiekt nieprzerwanie od ponad 160 lat funkcjonuje w tkance miejskiej Warszawy, zapisując się w świadomości mieszkańców miasta. Po niespełna czterech latach przebudowy i dziesięciu latach prac projektowych, dzięki pracy architektów z pracowni SUD Architectes, budynek odzyskał swój dawny blask i elegancję. Projekt powstał w ścisłej współpracy ze Stołecznym Konserwatorem Zabytków.

Europejski dzięki skrupulatnie odrestaurowanym oryginalnym elementom architektury zachował swój historyczny charakter. Jednak nowoczesna nadbudowa budynku oraz zawarcie w nim nowych funkcji dodają budynkowi współczesnego charakteru. To sprawia, że Europejski zachwyca – elegancją oraz ponadczasowym stylem.

ŚWIAT HOTELI
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO HOTELARZY
> link do aktualnego numeru <

Nowe technologie

Europejski zaskakuje również nowoczesnością zastosowanych technologii budowlanych oraz rozwiązań konstrukcyjnych. Pomimo tego, że prace budowlane były prowadzone w budynku, który ma ponad 160 lat, w Europejskim wzmocniono m.in. fundamenty metodą jet-groutingu, dodano nowe funkcje – biurową, mieszczącą się w konstrukcji stalowej nadbudowy, czy wielostanowiskowy parking podziemny oraz przeprowadzono modernizację przestrzeni części handlowej.

Harmonia rozwiązań

Budynek Europejskiego zyskał nowoczesną szklaną nadbudowę, która harmonijnie łączy się z historyczną częścią budynku. Odwzorowana została oryginalna forma dachu, która dzięki żaluzjom w kolorze imitującym starą miedź przypomina historyczny dach, nie przesłaniając jednocześnie panoramicznego widoku na zabytkową część miasta.

Zdecydowaliśmy się na użycie aluminiowych żaluzji, które zostały pokryte farbą proszkową o starannie dobranym zielonym kolorze. Dzięki temu imitują one starą miedź, z której historycznie wykonany był dach. Z kolei obróbka blacharska gzymsów i parapetów oraz formy małej architektury patio wykonane zostały z miedzi, która z biegiem czasu uzyska zielony kolor. To uczyni projekt jeszcze bardziej spójnym estetycznie i sprawi, że w przyszłości nabierze wyjątkowego charakteru – dodaje Jocelyn Fillard, dyrektor ds. architektury, partner w SUD Architectes.

Najbardziej zaskakującą część obiektu stanowi zielone patio, z którego najdokładniej widoczne jest połączenie części historycznej budynku ze szklaną nadbudową. Dzięki użyciu jasnego szkła oraz zieleni, patio stanowi swoistą oazę dla gości hotelu.

Z początkiem czerwca otwarta została część hotelowa budynku pod nazwą Raffles Europejski Warsaw. Jej operatorem jest Raffles Hotels & Resorts, uchodząca za synonim luksusowego podróżowania, globalna sieć hoteli. Wnętrza hotelowe zaprojektowała pracownia architektoniczna WWAA, APA Wojciechowski oraz Lázaro Rosa-Violán wraz z BDA. Właścicielem Hotelu Europejskiego i inwestorem przebudowy jest historyczna spółka H.E.S.A., prowadzona przez spadkobierców założycieli Europejskiego, rodziny Przeździeckich i Czetwertyńskich oraz panią Verę Michalski-Hoffmann, będącą większościowym udziałowcem. Całościowy projekt przebudowy powstał w renomowanej pracowni SUD Architectes.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.08.2018
Aktualizacja: 09.08.2018