Nowa restauracja w Forcie Mokotów. To kolejny lokal właścicieli Ale Wino!

Udostępnij nas na:
Grupa White Stone połączyła siły z dwukrotnymi zdobywcami tytułu Bib Gourmand przyznawanego przez inspektorów Michelin – znanymi z sukcesu lokalu Ale Wino! restauratorami Katarzyną Błońską i Tomaszem Czudowskim. Na ponad 270 mkw. odrestaurowanego budynku z czerwonej cegły, w którego podziemiach mieści się Galeria Fotografii, wspólnie otworzyli restaurację Forty – miejsce, gdzie wyśmienita kuchnia łączy się z niepowtarzalnym designem, a biznes z kulturą i sztuką.

Już sama nazwa restauracji nawiązuje do miejsca, w którym się znalazła. Fort Mokotów, w którego sercu zlokalizowano nowy koncept gastronomiczny to systematycznie rewitalizowany obiekt, który w swojej bogatej historii pełnił już rolę zakładów radiowych czy wojskowych składów broni.

Restauracja Forty mieści się w najbardziej charakterystycznym budynku Fortu Mokotów, do którego mamy szczególny sentyment – jego rewitalizacja była czasochłonnym procesem, ale efekt jest naprawdę piękny. Dlatego szukaliśmy partnera, który tchnie w to miejsce nowego ducha, jednocześnie w pełni szanując jego historię, widoczną w ceglanych murach i betonowych posadzkach, a także podkreślając jego niepowtarzalną integralność z naturą. Udało nam się znaleźć restauratorów z niebywałą pasją, którzy nadali konceptowi kształt, ubrali go w piękne designerskie formy i zaproponowali kuchnię na najwyższym, światowym poziomie. Katarzyna Szymborska, członek zarządu grupy White Stone

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Bardzo długo zastanawialiśmy się nad idealnym miejscem pod nasz kolejny projekt kulinarny, bo zależało nam, by było wyjątkowe i zarazem nieoczywiste. W Forcie Mokotów znaleźliśmy zabytkową architekturę, otoczoną magicznym ogrodem i bujną zielenią. Ingerencja w zabytkowe zabudowania została ograniczona tu do minimum, na każdym kroku widać dbałość o historię – niewiele jest takich miejsc w stolicy. Chcemy tę naturalność i organiczność przenieść również do wnętrza i do kuchni – sprawić, by przenikały się wzajemnie i razem tworzyły niepowtarzalny klimat – mówi Tomasz Czudowski, pomysłodawca i współwłaściciel restauracji Forty.

Za kompleksowy projekt wnętrza, w tym unikatowego, okrągłego baru, wyjątkowych mebli i oświetlenia odpowiada uznana pracownia Tomka i Gosi Rygalików – Studio Rygalik. Koncepcja opiera się na użyciu naturalnych, niemal surowych, pięknie niedoskonałych i szlachetnie starzejących się materiałów w połączeniu ze współczesnym wzornictwem. Zachowano charakterystyczne elementy architektury, takie jak czerwona cegła i podłoga w szachownicę, noszące ślady zużycia, a jednocześnie nadające niepowtarzalny klimat wnętrzu. Wyposażenie – od mebli po ceramikę – to w ogromnej mierze ręczna praca twórców i rzemieślników z Polski, w części skupionych także wokół polskiej, działającej międzynarodowo, marki TRE Product. Surowiec do produkcji drewnianych blatów i stołów został uzyskany z rozbiórki starych, zniszczonych stodół na południu Polski. Szklane elementy, w tym imponująca instalacja nad „stołem szefa”, powstały w jednej z najstarszych europejskich hut szkła, wykonali ją doświadczeni hutnicy – Jakub Kwarciński i Peter Glosik. System oświetleniowy, który ma swoją premierę we wnętrzach restauracji Forty, został zaprojektowany przez Tomka Rygalika dla polskiej marki Chors i wykorzystuje elementy z litego szkła wykonane przy współpracy ze znaną, polską projektantką Agnieszką Bar. A to wciąż tylko niektóre z autorskich dzieł polskich projektantów.

Nadrzędna idea wnętrza to spotkanie w swojej najbardziej naturalnej, pierwotnej formie, wyrażona motywem kręgu pojawiającym się zarówno w meblowym wyposażeniu, jak i centralnie ulokowanym barze na planie koła, stołach z obrotowym blatem, czy tajemniczym kręgu stworzonym do spotkań w strefie wejścia, a także w majestatycznym oświetleniu. Wisienką na torcie jest specjalnie zaprojektowany, organiczny w formie wysoki stół wykonany z masywu drewna, zwieńczony unikalną rzeźbiarską instalacją z dmuchanego szkła zainspirowaną ideą toastu. Szlachetność naturalnych materiałów z duszą takich jak drewno, cegła, metal, ceramika i szkło łączy się w harmonijną ponadczasową całość – Tomek Rygalik, projektant wnętrza restauracji Forty.

Efekt przerósł nasze oczekiwania – wnętrze jest przestronne, a zarazem przytulne. Chcieliśmy, aby restauracja wpisała się w niepowtarzalny charakter Fortu Mokotów, dlatego wystrój jest między innymi nawiązaniem do japońskiego stylu wabi-sabi, który odnajduje piękno w niedoskonałościach oraz akceptacji naturalnego cyklu dojrzewania i starzenia się materiałów. Monumentalny budynek z historią otoczony starodrzewiem, wypełniliśmy organicznymi elementami, aby wyeksponować to naturalne piękno, a zarazem stworzyć ciepłą, niezobowiązującą atmosferę – Katarzyna Błońska, pomysłodawczyni i współwłaścicielka restauracji Forty.

Obok doskonałego designu Forty serwują wyśmienitą kuchnię inspirowaną wieloma regionami świata – od Meksyku, przez Włochy, Polskę, aż po Bliski Wschód i Azję. Wszystko przygotowywane jest na bazie świeżych, najlepszej jakości produktów od lokalnych dostawców i serwowane w akompaniamencie autorskich koktajli oraz wyselekcjonowanych win do wyboru z karty liczącej ponad 150 różnych etykiet, przygotowanej we współpracy z jednym z najbardziej uznanych i wykwalifikowanych sommelierów na świecie – Piotrem Pietrasem. Forty to kolejny już projekt, w który angażuje się White Stone w ramach swojej działalności w obszarze Art&Culture – w podziemiach restauracji działa Galeria Instytutu Fotografii Fort, którego deweloper jest mecenasem i fundatorem. Zrównoważona synergia sztuki i biznesu, widoczna w wielu aspektach działalności spółki, stała się znakiem rozpoznawczym marki White Stone.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.