Nowe smaki i filozofia zero waste w restauracjach ORZO

Udostępnij nas na:
Do karty zawitało 13 nowych dań inspirowanych smakami świata. W menu znalazło się również aż dziewięć propozycji i dodatków zero-waste, wykorzystujących m.in. obierki z ziemniaków, łodygi natki, czy łupiny selera. Nowych smaków spróbować można m.in. w formie menu degustacyjnych dostępnych w sklepie sieci. Lokale tej marki już jakiś czas temu odeszły od kontrowersyjnego oleju palmowego, a jeszcze w czerwcu 100 proc. opakowań używanych w ORZO będzie biodegradowalne.  

ORZO Music People Nature przygotowuje się na wielkie powitanie lata. Nowe dania w karcie ORZO to przede wszystkim smaki świata przygotowane w oparciu o filozofię zero-waste. Nowością jest też dostępność specjalnych menu degustacyjnych nowych dań ORZO w internetowym sklepie restauracji (www.orzo.pl/sklep). Goście ciekawi nowych dań i smaków mogą zamówić 4-daniowe i 7-daniowe zestawy z własnym wyborem pozycji, a następnie cieszyć się nimi ze znajomymi w restauracji. W każdej restauracji ORZO będą także czekały na Gości nowe koktajle ORZO COCKTAIL BAR oparte o wiosenno-letnią świeżość, wykorzystujące m.in. takie składniki, jak arbuz, kompot z rabarbaru, mus ananasowo-kolendrowy, cordial z białego wina i bławatka, czy różana marmolada.

ORZO BARDZIEJ EKO!

Szefowie kuchni ORZO z Krakowa, Poznania i Warszawy pracowali wieli miesięcy nad odnalezieniem i wyborem lokalnych polskich dostawców i producentów, którzy codziennie dostarczać będą do restauracji świeże lokalne produkty. Kolejnym krokiem po rezygnacji z oleju palmowego będzie czerwcowe ostateczne przejście restauracji ORZO na wyłącznie biodegradowalne materiały opakowań i nie tylko.

Dodatkowo, w ramach promocji ekologicznej i bezpiecznej miejskiej mobilność ORZO nawiązało współpracę z firmą Bird oferującą nowoczesne elektryczne hulajnogi na minuty. Wprowadzeniu nowego menu w restauracji towarzyszy wspólna akcja poświęcona bezpieczeństwu ekologicznemu w mieście. Każdy użytkownik Bird, który odwiedzi warszawskie ORZO (Plac Konstytucji 5) oraz zamówi jedno z 13 nowych dań, otrzyma w prezencie bezpieczny kask do miejskich podróży.

ZERO WASTE W ORZO!

Wśród dań ORZO znalazło się aż dziwięć dań wykorzystujących w przepisach składniki zero-waste (często posiadające najwięcej witamin), czyli m.in.: obierki z ziemniaków, oranjelly ze skórek pomarańczowych, łupiny selera (pasztet), łodygi natki (pesto), sok ze skórek limonek, skórka z cukinii, obierki warzywne (demi glace), łodygi rozmarynu (oliwa), woda z gotowania dyni (nori mayo), woda z ciecierzycy (aquafaba), obierki marchewki (semifreddo), łodygi i liście kolendry.

W Aperitivos, w której chrupiącym dodatkiem będą chipsy wykonane z ziemniaczanych obierków. Również Carpaccio urozmaicone zostało o oryginalne Oranjelly pozyskane ze skórek cytrusa. ORZO nie zapomina również o gościach stosujących dietę roślinną. Znane z dotychczasowego menu danie Fiesta Vegana przejdzie lekką metamorfozę – dodany zostanie do niego pasztet z łupin z selera oraz pesto z łodyg natki pietruszki, które w specyficzny sposób zabarwi inny ze składników – ser z nerkowca. Krewetkowa miska Kimchi Shrimps Bowl wzbogacona została o sos limonkowy ze skórek z limonek.

Kucharze ORZO postarają się również odczarować mit, jakoby marchewkowe odpady były produktem w kuchni całkowicie bezużytecznym. Semifreddo, czyli włoski sorbet i składnik sałatki Sexi Italian, sporządzony będzie w całości z pozostałości karoty, skórki cukinii oraz oliwy rozmarynowej wytłoczonej z łodyg rośliny. Trendowi zero-waste podda się również popularna sałatka Ceasarea, do której zostanie dodany sos nori mayo przygotowany z gotowanej dyni oraz modnej aquafaby (wody z ciecierzycy). Reprezentanci kuchni włoskiej, Gnocchi Verdure oraz Chipotle Ravioli Breed, spotkają się latem z sosem demi-glace z obierek warzywnych, pietruszki, buraka, jak również selera. Z kolei dziedzictwo Indii, Turkey Tikka Masala, zbrata się gęstym, aromatycznym i esencjonalnym chutney z łodyg i liści kolendry.

Za nowe smaki i dania w restauracjach ORZO odpowiedzialny jest cały zespół kulinarny restauracji. Dzięki kulinarnym podróżom oraz wielomiesięcznym pracom kreatywnym powstało kilkadziesiąt konceptów nowych dań opartych o świeże jakościowe składniki, z których aż 13 znalazło się w unowocześnionej karcie restauracji.

Nowe dania ORZO

CHEESY PEASY BURGER (sezonowana wołowina rasy Angus [200g], rzepa, ogórek piklowany, pomidor, mieszane sałaty, nachosy, orzo mayo, sos serowy Mimolette),
NATURLI STEAK HACHE (Naturli  mięso bezmięsne [180g], szpinak z czosnkiem, papryka aji amarillo, frytki, orkiszoleh, sos demi-glace grzybowy),
PASTA NDUJA ARRABBIATA (spaghetti, pomidory pelati, kalabryjskie chorizo ‘nduja, marynowane karczochy, czosnek, natka pietruszki, ser Grana Padano DOP),
PASTA TURKEY BUSIATE SICILIANA (Busiate Siciliana, pieczony indyk, cukinia, pomidor suszony, mozzarella fior di latte, pesto, oregano, oliwa z oliwek),
CHORIZO CANAPES (kalabryjskie chorizo ‘nduja, grzanki z czarnej bagietki, anchois, ser Gazi, kapary, pomidor, rukola, piklowane warzywa z jarmużem, musztarda poivron),

PASTA CHIPOTLE RAVIOLI BEEF (ravioli z żebrem wołowym z czerwonym winem i wędzoną papryką chipotle, pianka parmezanowa DOP, natka, sos gravy),
PIZZA SALSICCIA VEGAN NATURLI  (mozzarella wegańska, sos ruben dijon, Naturli mięso bez mięsa, friarielli, pieczona papryka),
PIZZA COPPA ITALIA (mozzarella fior di latte, sos pomidorowy z bazylią i oregano, coppa z naszej dojrzewalni, cherry, kalabryjskie chorizo ’nduja),
PIZZA TURKEY TIKKA MASALA (mozzarella, sos pomidorowy z bazylią i oregano, pieczony indyk w curry, kolorowa papryka, świeży kokos, chutney z kolendry),
SEXY ITALIAN SALAD  (semifreddo marchewkowe, mozzarella fior di latte, spaghetti z cukinii, tapenada, kapary, vermouth glace, kolorowe pomidory, świeża bazylia, coppa z naszej dojrzewalni, rukola, oliwa rozmarynowa),
CAESAREA SALAD (sałata rzymska, jarmuż, kokosowy bekon, grzanki khobez, ser prosciano, czarnuszka, kolorowe pomidorki, szparagi, sos nori mayo),
DESKA APERITIVOS (mozzarella fior di latte, coppa z naszej dojrzewalni, oliwki gordal, hummus z groszkiem i wasabi, prosciutto San Michele, salami Sorrentino, Gorgonzola, bekon prażony, kiszonki, hummus, focaccita, chipsy ziemniaczane, papryka poivron, orzo mayo),
ORANJELLY CARPACCIO (plastry wołowiny rasy Limousine [100g], mizuna, kiszona rzodkiewka, suszone kapary, płatki parmezanu, chrust kadayif, focaccita, galaretka z pomarańczy). CHORIZO CANAPES (kalabryjskie chorizo ‘nduja, grzanki z czarnej bagietki, anchois, ser Gazi, kapary, pomidor, rukola, piklowane warzywa z jarmużem, musztarda poivron),
PASTA CHIPOTLE RAVIOLI BEEF (ravioli z żebrem wołowym z czerwonym winem i wędzoną papryką chipotle, pianka parmezanowa DOP, natka, sos gravy),
PIZZA SALSICCIA VEGAN NATURLI  (mozzarella wegańska, sos ruben dijon, Naturli mięso bez mięsa, friarielli, pieczona papryka),
PIZZA COPPA ITALIA (mozzarella fior di latte, sos pomidorowy z bazylią i oregano, coppa z naszej dojrzewalni, cherry, kalabryjskie chorizo ’nduja),
PIZZA TURKEY TIKKA MASALA (mozzarella, sos pomidorowy z bazylią i oregano, pieczony indyk w curry, kolorowa papryka, świeży kokos, chutney z kolendry),
SEXY ITALIAN SALAD  (semifreddo marchewkowe, mozzarella fior di latte, spaghetti z cukinii, tapenada, kapary, vermouth glace, kolorowe pomidory, świeża bazylia, coppa z naszej dojrzewalni, rukola, oliwa rozmarynowa),
CAESAREA SALAD (sałata rzymska, jarmuż, kokosowy bekon, grzanki khobez, ser prosciano, czarnuszka, kolorowe pomidorki, szparagi, sos nori mayo),
DESKA APERITIVOS (mozzarella fior di latte, coppa z naszej dojrzewalni, oliwki gordal, hummus z groszkiem i wasabi, prosciutto San Michele, salami Sorrentino, Gorgonzola, bekon prażony, kiszonki, hummus, focaccita, chipsy ziemniaczane, papryka poivron, orzo mayo),
ORANJELLY CARPACCIO (plastry wołowiny rasy Limousine [100g], mizuna, kiszona rzodkiewka, suszone kapary, płatki parmezanu, chrust kadayif, focaccita, galaretka z pomarańczy).

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.