Nowy gin bar w stolicy już zaprasza gości

Udostępnij artykuł
Lokal znajduje się w jednym z niedawno otwartych hoteli. Mowa o Motel One, przy Tamce w Warszawie. Właśnie tam ruszył bar, w którym koneserzy ginu z pewnością znajdą coś dla siebie, ponieważ w ofercie znajduje się aż 36 rodzajów tego trunku.

Motel One znajduje się na trasie do najpopularniejszych miejsc – Bulwary, Nowy Świat, Krakowskie Przedmieście czy Powiśle.

One Lounge to przestrzeń, wypełniona włoskimi meblami robionymi na specjalne zamówienie Motel One Warszawa-Chopin. Wchodząc do hotelu od razu zobaczymy kanapę w kształcie klawiatury fortepianu. Nad recepcją widnieje mural autorstwa Mariusza Libela, współtwórcy kultowej grupy Twożywo. Dalej czarna szklana ściana za barem, która przypomina fortepian, hokery mające kształt nutek i przede wszystkim fotele, w których można siedzieć, sącząc gin & tonic. Ten koktajl powstał na potrzeby… lecznicze. Wymyślono go na początku XIX w. jako remedium na malarię – do ginu dolewano tonik, żeby zbalansować gorzki smak zawartej w nim leczniczej chininy. Okazało się, że od lekarstwa do kultowego drinku jest bardzo blisko – koktajle na bazie ginu weszły szturmem do popkultury, np. dzięki filmom o agencie 007, czy piosenkom Oasis.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.08.2019
Aktualizacja: 13.08.2019