Nowy Instytut Kulinarny Transgourmet otwarty

Udostępnij nas na:
10 dwuosobowych stanowisk do gotowania wyposażonych w najnowszej generacji sprzęt kuchenny, nowoczesne, 15-osobowe stanowiska do szkoleń baristycznych i barmańskich, bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz największa spiżarnia w Polsce – to tylko niektóre z udogodnień, jakie zaprezentowano w trakcie otwarcia Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

11 września odbyło się oficjalne otwarcie Instytutu Kulinarnego Transgourmet, drugiej tego typu placówki w Polsce. Pierwsza, prowadząca działalność w magazynie Transgourmet Food Service w Ożarowie Mazowieckim, funkcjonowała dotychczas jako Akademia Kulinarna. Nowy Instytut Kulinarny mieści się w bardziej przestronnym miejscu, budynku hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą i stanowi wyjątkową inicjatywę przeznaczoną dla Klientów branży gastronomicznej.

– Instytut Kulinarny Transgourmet ma przede wszystkim służyć klientom Transgourmet i HoReCa Selgros Cash&Carry. Ponadto stanowi miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy. Tutaj Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni trenuje do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu 2018. Z nowoczesnego zaopatrzenia i przestrzeni Instytutu korzystają także polscy reprezentanci konkursu kulinarnego Les Chefs en Or, organizowanego przez Transgourmet Francja – mówi Krystian Zalejski, menadżer nowego Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

W ramach otwarcia Instytutu odbyła się również oficjalna premiera TREND BOOK’a 2019, w którym eksperci branży gastronomicznej oraz szefowie kuchni z Polski i z zagranicznych oddziałów Transgourmet podzielili się wiedzą na temat nadchodzących trendów kulinarnych, cukierniczych, sommelierskich, restauracyjnych i hotelarskich.

– Chcemy stworzyć miejsce, które da naszym klientom dostęp do wiedzy na temat najnowszych trendów oraz zaoferuje narzędzia pobudzające kreatywność kucharzy. Dlatego nawiązujemy współpracę z najlepszymi szefami kuchni w Europie, którzy w ramach działalności Instytutu poprowadzą warsztaty kulinarne dla szefów kuchni w Polsce. Chcemy stworzyć takie miejsce, które nie tylko udostępnia wiedzę, ale także kreuje bieżące trendy światowe – komentuje Krystian Zalejski.

Uroczystość otwarcia Instytutu uświetnił pokaz kulinarny i degustacja potraw przygotowanych przez gościa specjalnego – Marca Galaias, szefa Działu Kulinaria Transgourmet Francja, który gotował na stanowisku wraz z Markiem Burkackim, Szefem Kuchni w nowym Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Podczas wydarzenia oficjalnie przedstawiono także polskich uczestników finału konkursu Les Chefs en Or 2018 w Paryżu, Ernesta Jagodzińskiego i Emila Guzika, a także Polską Drużynę Seniorów na Kulinarny Puchar Świata w Luxemburgu 2018. Zaproszeni goście mieli okazję nie tylko skosztować potraw konkursowych, ale także podziwiać szefów kuchni gotujących na żywo w Instytucie. W trakcie otwarcia obecni byli także mistrzowie cukiernictwa: Maestro Czekolady Janusz Profus i Joanna Profus, a wypowiedzi udzielali kucharze Robert Sowa i Kurt Scheller oraz Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, którego partnerem strategicznym już od 2 lat jest Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

– Jako firma z ponad 20-letnim doświadczeniem zależy nam na wymianie wiedzy i współpracy z szefami kuchni z Polski i zagranicy oraz kreowaniu bieżących trendów gastronomicznych. Otwieramy to wyjątkowe miejsce czerpiąc ze współpracy z partnerami Transgourmet z międzynarodowego holdingu, wzorując się na doświadczeniu innych europejskich instytutów, które z sukcesem od lat edukują i prowadzą szkolenia odpowiadające wprost na potrzeby klientów z branży gastronomicznej – podsumowuje Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.