Organic Coffee z kolejnymi działaniami zero waste

Udostępnij nas na:
Polska, rozwijająca się sieć kawiarni z żywnością ekologiczną rozpoczęła współpracę z Foodsi. Dzięki intuicyjnej w obsłudze aplikacji,  Polacy mogą dużo taniej nabyć żywność i gotowe dania, które w ciągu dnia nie zostały zakupione. Organiczne jedzenie w formule #zerowaste można już zamówić w kawiarniach sieci, które znajdują się Warszawie, Katowicach, Poznaniu i w Lublinie.

Aplikacja powstała z inicjatywy trzech przyjaciół: Mateusza Kowalczyka, Kuby Fryszczyna i Mikołaja Mikuckiego i ma ograniczyć wyrzucanie i marnowanie jedzenie przez lokale gastronomiczne.

– Dla nas i dla naszych gości jest to rewelacyjna opcja, by prowadzić kawiarnie cały czas w duchu #zerowaste, co staramy się robić od ponad 4 lat – dlatego tak bardzo spodobała się nam zasada działania Foodsi. Każdy lokal gastronomiczny ma czasem nadwyżkę żywności. Wiadomo, że jest sporo nieformalnych sposobów dzielenia się gotowymi daniami (by nie wyrzucać), z których również korzystaliśmy. Teraz jednak możemy naszym gościom zaproponować coś dobrego jakościowo, ekologicznego (bo przecież przygotowywanego w Organic Coffee) i dużo taniej, ale – przede wszystkim – możemy nie marnować żywności! – mówi James Hancock, współtwórca konceptu.

Przypominamy też, że w kawiarniach Organic Coffee & more od zeszłego roku można zabrać fusy od kawy w słoiczku lub kupić kawę taniej do własnego kubka w ramach idei #zerowaste.

Kawiarnie Organic Coffee to jedyny taki koncept na rynku europejskim. Oferują ekologiczne napoje: kawę z różnymi rodzajami mleka do wyboru, herbatę, smoothies z warzyw i owoców, koktajle, lemoniady oraz świeżo wyciskane soki, a także ekologiczną żywność: przygotowywane na miejscu kanapki, jogurty oraz lekkie dania lunchowe: tarty, warzywa z taboule i zupę dnia. Zachęcający jest również fakt, że mimo dwu- lub trzykrotnie wyższych cen produktów organic, ceny w kawiarniach są standardowe, sieciowe. Espresso na bazie kawy z certyfikatem ekologicznym oraz Fairtrade kosztuje siedem zł, koszt kanapek na zimno lub ciepło waha się w granicach 10-15 zł, zupa to koszt 10 zł. W określone dni wszystkie kawy są 50 proc.  tańsze. Kawiarnie oferują ekologiczną żywność również bezglutenową, bez cukru czy też wegańską.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – KWIECIEŃ  2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.