Osad kamienny na urządzeniach gastronomicznych – jak się go pozbyć?

Udostępnij artykuł
Problem z tym trudnym przeciwnikiem dotyczy zarówno restauracji, jak i każdego gospodarstwa domowego. To zmora wielu urządzeń, które mają kontakt z wodą. Kamień zostaje wytrącony na skutek gotowania, podgrzewania wody do wysokiej temperatury, a także występowania gorącej pary wodnej. Mamy z nim do czynienia w naczyniach i zbiornikach, urządzeniach gastronomicznych, czyli wszędzie tam, gdzie wykorzystywana jest nieuzdatniana woda.

Osadzanie się kamienia często powoduje zatykanie rur, zwiększenie kosztów zużycia energii, co wpływa na obniżenie sprawności urządzeń. W domowych warunkach często stosuje, stare, sprawdzone metody z użyciem sodu czy octu. Jednak w lokalach gastronomicznych potrzebujemy skuteczniejszych sposobów na większą skalę.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Służą do tego specjalne odkamieniacze, takie jak skoncentrowany środek Clinex Destoner przeznaczony do usuwania kamienia z czajników, grzałek elektrycznych, ekspresów do kawy, zlewów, brodzików, jak również wszelkich powierzchni niklowanych, chromowanych, stalowych i miedzianych.

Jak poprawnie stosować środek Clinex Destoner?
  • Urządzenie napełniamy roztworem preparatu w proporcjach 30-200ml/1l wody
  • Przygotowany roztwór wlewamy do urządzenia i pozostawiamy na ok. 15-30 minut
  • Urządzenie podczas odkamieniania należy odstawić w trudno dostępne miejsce
  • Wylewamy roztwór i płuczemy urządzenie czystą wodą

Jeżeli zakamienienie jest zbyt duże, należy czynność powtórzyć. Regularne usuwanie kamienia wydłuża żywotność urządzeń, a także pozwala na dłużej zachować ich pełną sprawność oraz funkcjonalność. Clinex Destoner ma neutralny zapach, jest wydajny i bezpieczny dla czyszczących powierzchni, jego formuła została opracowana z uwzględnieniem wymagań małych i dużych lokali gastronomicznych.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 02.01.2020
Aktualizacja: 20.12.2019