Problem z tym trudnym przeciwnikiem dotyczy zarówno restauracji, jak i każdego gospodarstwa domowego. To zmora wielu urządzeń, które mają kontakt z wodą. Kamień zostaje wytrącony na skutek gotowania, podgrzewania wody do wysokiej temperatury, a także występowania gorącej pary wodnej. Mamy z nim do czynienia w naczyniach i zbiornikach, urządzeniach gastronomicznych, czyli wszędzie tam, gdzie wykorzystywana jest nieuzdatniana woda.
Osadzanie się kamienia często powoduje zatykanie rur, zwiększenie kosztów zużycia energii, co wpływa na obniżenie sprawności urządzeń. W domowych warunkach często stosuje, stare, sprawdzone metody z użyciem sodu czy octu. Jednak w lokalach gastronomicznych potrzebujemy skuteczniejszych sposobów na większą skalę.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Służą do tego specjalne odkamieniacze, takie jak skoncentrowany środek Clinex Destoner przeznaczony do usuwania kamienia z czajników, grzałek elektrycznych, ekspresów do kawy, zlewów, brodzików, jak również wszelkich powierzchni niklowanych, chromowanych, stalowych i miedzianych.
Jak poprawnie stosować środek Clinex Destoner?
- Urządzenie napełniamy roztworem preparatu w proporcjach 30-200ml/1l wody
- Przygotowany roztwór wlewamy do urządzenia i pozostawiamy na ok. 15-30 minut
- Urządzenie podczas odkamieniania należy odstawić w trudno dostępne miejsce
- Wylewamy roztwór i płuczemy urządzenie czystą wodą
Jeżeli zakamienienie jest zbyt duże, należy czynność powtórzyć. Regularne usuwanie kamienia wydłuża żywotność urządzeń, a także pozwala na dłużej zachować ich pełną sprawność oraz funkcjonalność. Clinex Destoner ma neutralny zapach, jest wydajny i bezpieczny dla czyszczących powierzchni, jego formuła została opracowana z uwzględnieniem wymagań małych i dużych lokali gastronomicznych.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.