Pałac Mierzęcin: Premiera win z rocznika 2018 oraz letniego menu w Restauracji Destylarnia

Udostępnij nas na:
Jako pierwsza redakcja w Polsce dostąpiliśmy zaszczytu degustacji najnowszych win rocznika 2018 pochodzących z przypałacowej winnicy, która już dawno zdobyła uznanie koneserów w całej Polsce. Przy okazji mogliśmy też skosztować propozycji letniego menu Restauracji Destylarnia przygotowanego pod okiem Dawida Łagowskiego.

– Rok 2018 charakteryzował się dużym urodzajem. Suche i ciepłe lato sprzyjało kumulacji cukru w gronach, a co za tym idzie winnica uzyskała owoce dobrej jakości. Zbiory rozpoczęto rekordowo wcześnie, bo 17 sierpnia i trwały równo miesiąc. Tradycyjnie zorganizowaliśmy również winobranie dla gości – podkreśla Dariusz Wiśniewski, kierownik Winnicy Pałac Mierzęcin.

W ofercie dostępne są poniższe wina z rocznika 2018:

Riesling 2018
Delikatna mineralność, harmonia nut kwasowych złamanych lekką słodyczą cukru resztkowego. Aromaty miodu i cytrusów, w ustach owocowe, orzeźwiające z długim finiszem. Sprawdza się zarówno z potrawami z ryb jak i owocami morza.

Wyprodukowano 1334 butelek
Serwować w temperaturze 8oC-10o C

Solaris 2018
Kolejna odsłona wina z odmiany Solaris. Aromaty limonki, grapefruita i liczi dobrze współgrające z subtelną, aczkolwiek wyczuwalną słodyczą. Orzeźwiające i lekkie wino nadające się jako aperitif oraz w połączeniu z daniami kuchni orientalnej.

Wyprodukowano 1334 butelek
Serwować w temperaturze 8-10o

Noole blanc 2018
Starannie wyselekcjonowane owoce przyczyniły się do powstania tego unikalnego kupażu. Delikatna struktura, głębia aromatów owoców tropikalnych oraz wyważony balans pomiędzy kwasowością a słodyczą cukru resztkowego. Wyśmienicie łączy się z owocami morza oraz lekkimi potrawami z drobiu. Wino bogate w swojej strukturze.

Wyprodukowano 3464 butelek
Serwować w temperaturze 6-8o C

– W ostatnim czasie, nad brzegiem jeziora, na niemal dwóch hektarach dosadziliśmy osiem tysięcy małych krzewów. Już za cztery lata, nasi goście będą mogli delektować się pierwszym winem z tych owoców – tłumaczy Dariusz Wiśniewski.

Restauratorów i hotelarzy zainteresowanych współpracą i pozyskaniem win
zapraszamy do kontaktu: winnica@palacmierzecin.pl

Menu Restauracji Destylarnia, oparte na darach natury, obfituje w sezonowe warzywa i owoce, warzywa i zioła z własnych upraw, ryby z pobliskich jezior, dziczyznę oraz grzyby. Czerpiąc z najważniejszych założeń nurtu Slow Food, większość produktów wykorzystywanych do kompozycji dań pochodzi od lokalnych dostawców.

Na zdjęciu: Szef kuchni Dawid Łagowski (od prawej) oraz Bartosz Turowski i Piotr Biernacki
Sandacz / assiette z kalafiora / młode ziemniaki / sos maślano-kaparowy

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.