Pierwsza edycja Konkursu Szefów Kuchni – Arche Chef 2019 za nami

Udostępnij nas na:
Znamy zwycięzców I konkursu kulinarnego Arche Chef 2019. Odbył się 11 lipca pod patronatem Karola Okrasy. Ideą jest propagowanie kuchni regionalnej, opartej na ekologicznych, tradycyjnych produktach wywodzących się z danego rejonu Polski.

Szefowie kuchni Arche przed przystąpieniem do konkursowego gotowania wyruszyli na eskapadę po polskich producentach tradycyjnej i regionalnej żywności. Dzień rozpoczął się śniadaniem w Ziołowym Zakątku na świeżym powietrzu. Miejsce to tchnie spokojem i sielskością życia, które tutaj wydaje się zwalniać i toczyć swoim leniwym tempem, zgodnym z naturą. Po cudownym przyjęciu przez gospodarzy uczestnicy przystąpili do pierwszych konkurencji. Zbieranie ziół na czas prosto z ogrodu pozwoliło na stworzenie aromatycznej kolekcji, a szukanie świeżych jaj w ciągu trzech minut wyzwoliło nutkę rywalizacji i mnóstwo śmiechu. Zgodzicie się zapewne , że w kuchni nie może zabraknąć przypraw. Dwie drużyny, każda po 10 osób, w lokalnym sklepiku robiła zakupy przypraw i ziół. Czy mieli ograniczony czas? Tak. Czy mieli ograniczoną ilość produktów do wybory? Tak. To wszystko podkręciło kreatywne myślenie na temat potraw jakie powstaną podczas konkursu.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie RH2019banner.png

Kolejnym punktem programu było podejrzenie pracy tłoczni, degustacja soków, produktów regionalnych oraz zbieranie warzyw prosto z ogródka. Sklep i Pijalnia soków Zakamarek położony jest na terenie gospodarstwa sadowniczego w Klimczycach Kolonii na skraju województw podlaskiego, mazowieckiego oraz lubelskiego. Atmosfera tego miejsca pozwala na chwilę zastanawiania nad tym co jeszcze nie odkryte i zapomniane w dużych miastach. Na koniec kulinarnej zabawy nie mogło zabraknąć wina. Gościliśmy w winnicy Korol w Mielniku gdzie Szefowie dobierali najlepsze polskie wino do swoich potraw. Winnica położona jest w południowej części województwa podlaskiego na Wysoczyźnie Drohiczyńskiej, na południowej stronie rzeki Bug obok Podlaskiego Parku Krajoznawczego przełomu Bugu. Dzięki degustacji przygotowanej przez właściciela, Mikołaja Korola, mogliśmy poznać smak nagradzanych, polskich win.

Podróż do lokalnych producentów to nie tylko wycieczka kulturo i krajoznawcza, to przede wszystkim test, gdyż uczestnicy byli bacznie obserwowani na każdym kroku przez Karola Okrasę.

20 szefów kuchni na świeżym powietrzu pod wiatami znajdującymi się na terenie Zamku Janów Podlaski prezentowali swoje umiejętności kulinarne. To niesamowita okazja, aby podejrzeć pracę Szefów Kuchni Arche, prawdziwych wirtuozów w swojej dziedzinie. Na żywo obejrzeliśmy kulinarny spektakl, podczas którego powstały dania wykwintne w swojej prostocie. Na sygnał CZAS START rozpoczął się wielki finał. W ruch poszły garnki, patelnie, deski, noże a na nie warzywa, ryby, mięsa, sery i wszystko to co zdobyli sami Szefowie Kuchni w ciągu dnia. Na 5 ogniskach, na żywym ogniu powstały dania konkursowe, które były dostępne podczas degustacji. Goście hotelu jak i osoby które specjalnie przyjechały na to wydarzenie miały okazję w jednym miejscu skosztować potraw Szefów Kuchni Arche z całej Polski. Przy tej okazji na terenie Zamku Janów Podlaski odbył się mały festiwal produktów regionalnych. Stoiska z kiszką ziemniaczaną, pierogami, miodami, octami, przyprawami, serami nadbużańskimi i winem cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Przyszedł czas na ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. Nagrody bo o nich wcześniej nie wspominaliśmy, były tajemnicą również dla uczestników do ostatniej chwili. Symboliczna statuetka dla zwycięzców „pęk marchewek” i medale dla uczestników powstały w Warsztacie Rękodzieła Artystycznego toMY, który działa z ramienia Fundacji Leny Grochowskiej i zatrudnia osoby niepełnosprawne.

Nagroda główna – Staż w restauracji Karola Okrasy oraz profesjonalne noże szefa kuchni;
drużyna: Daniel Warszawski (Hotel Puławska Residence w Warszawie) i Bartosz Kawecki (Hotel Tobaco w Łodzi).

II nagroda – Staż w Atelier Amaro;
drużyna: Paweł Powierża (Pałac i Folwark Łochów) i Dariusz Skowron (Koszary Arche Hotel).

III nagroda – Kolacja w restauracji Karola Okrasy z osobami towarzyszącymi;
drużyna: Wojciech Krepsztul (Hotel Tobaco) i Piotr Gipsiak (Arche Hotel Geologiczna w Warszawie)
Nagroda publiczności: Krzysztof Suszek (Arche Hotel Lublin) i Łukasz Strupiechowski (Arche Hotel Poloneza w Warszawie).

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.