Pizza Hut ugościła podopiecznych Stowarzyszenia mali bracia Ubogich

Udostępnij artykuł
Chodzenie do restauracji to naturalny element stylu życia młodych pokoleń. A kiedy ostatnio byliśmy w restauracji z babcią i dziadkiem? W wielu przypadkach odpowiedź brzmi „nigdy”. Dlatego z okazji ich święta, 21 stycznia 2020r. Wolontariusze Stowarzyszenia mali bracia Ubogich zabrali jego podopiecznych na obiad do jednej z warszawskich restauracji sieci Pizza Hut.

Stowarzyszenie mali bracia Ubogich od lat przychodzi z pomocą starszym i samotnym osobom. Choć dla młodego pokolenia może to się wydać odległe, w Polsce aż 3 na 10 osób w wieku 80+ nie wychodzi w ogóle na spotkania towarzyskie. Wolontariusze Stowarzyszenia, świadomi, że dla starszych osób najważniejsze jest wspólne spędzanie czasu i budowanie wspomnień, dzielą się swoim czasem z podopiecznymi Stowarzyszenia dając im to, co najcenniejsze: uwagę, zainteresowanie i swoją obecność.

Samotność dla osób młodych, żyjących w epoce cyfrowej bywa abstrakcją. My prawie nigdy nie jesteśmy sami – technologie zapewniają nam nieustanny kontakt ze światem. Niestety tempo naszego życia jest tak szybkie, że często nie dostrzegamy, że naszym sąsiadem czy naszą sąsiadką jest starsza osoba, której nikt nie odwiedza w domu. Samotność szczególnie boli w różnego rodzaju święta – takie jak Dzień Babci i Dzień Dziadka. Czas to najcenniejsza waluta i największy prezent, jaki możemy sprawić drugiej osobie. Seniorzy mają nam z kolei do zaoferowania swoją mądrość i inne spojrzenie na świat oraz relacje międzyludzkie. Dlatego jako Stowarzyszenie namawiamy, by podarować kawałek swojego czasu seniorom – nie tylko od święta – tłumaczy Joanna Mielczarek, Dyrektor Zarządzająca Stowarzyszenia mali bracia Ubogich.

Z okazji Dnia Babci i Dziadka Stowarzyszenie zorganizowało 21 stycznia 2020r.  spotkanie dla grupy swoich podopiecznych. Partnerem spotkania została Pizza Hut (grupa AmRest). Spotkanie miało miejsce w jednej z flagowych restauracji marki („Zodiak” przy ul. Widok w Warszawie). 

Potrzeba wspólnego spędzania czasu dotyczy zarówno starszego, jak i młodszego pokolenia.  Dzisiejsi młodzi ludzie szczególnie chętnie spotykają się w restauracjach. Dania takie jak pizza są stworzone do tego, by się nimi dzielić – tak jak wolontariusze Stowarzyszenia dzielą się swoim czasem z jego podopiecznymi. Dlatego zaproponowaliśmy zorganizowanie spotkania z okazji Dnia Babci i Dziadka właśnie w Pizza Hut. Postanowiliśmy wykorzystać naszą popularność wśród młodzieży, żeby zwrócić jej uwagę na ogromny problem samotności osób starszych. Chcielibyśmy, by akcja zainspirowała młodych ludzi do zainteresowania się losem seniorów. Młodszemu pokoleniu może być trudno w to uwierzyć, ale część osób starszych nigdy nie była w restauracji – może kolejne wyjście do restauracji stanie się okazją, by lepiej poznać swoją Babcię i Dziadka? – opowiada Tomasz Kwieciński, Digital Communication Manager Pizza Hut.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 23.01.2020
Aktualizacja: 23.01.2020