Na przełomie października i listopada, Michał Iwaniuk, rywalizował w Paryżu ze światowymi gigantami cukiernictwa i czekolady. Uczestniczył w World Chocolate Masters Paris 2018 – cyklicznym wydarzeniu, które jest spotkaniem 20 najlepszych cukierników świata. Marzeniem Michała Iwaniuka było przejście do finału, tj. zakwalifikowanie się do pierwszej dziesiątki. Zrealizował je, zajmując 7. miejsce, co było powtórzeniem sukcesu Mariusza Burrity, który wszedł do finału w 2011 r.
Tematem tegorocznej edycji mistrzostw było miasto przyszłości – Futuropolis. Cukiernicy interpretowali go w formie czekoladowych rzeźb i deserów. Michał Iwaniuk postawił sobie konkretne cele: wykonać wszystkie zadania (rzeźbę główną, travel cake o gramaturze 600-800 g, pralinę, fresh patisserie, ciastko „to-go”, baton i małą rzeźbę), starannie realizując projekty, mieszcząc się w czasie, zachowując schludność wykonania, czystość stanowiska pracy i niosąc misję symbiozy natury z technologią. Wiodącym motywem smakowym prezentacji Michała Iwaniuka była zakorzeniona w polskiej tradycji brusznica oraz czekolada Mazovia (autorska kompozycja mistrza). Michał uzyskał 461 punktów vs 552 należące do zwycięzcy (Elias Läderach ze Szwajcarii). Iwaniuk jeszcze nie ochłonął po paryskiej rywalizacji, a już myśli o udziale w kolejnej edycji, by walczyć o podium. W ladzie Czekolada Café znajdą się produkty konkursowe, podziwiane przed kilku dniami w Paryżu – ciastko „to-go” w poręcznym słoiczku oraz pożywny baton, które mogą zastąpić tradycyjną przekąskę.
Intencją Michała było poszukiwanie balansu pomiędzy odpowiedzialnym korzystaniem z natury i zaawansowanych technologii. Swoją koncepcję Futuropolis przedstawił
w postaci kobiety-hybrydy wyrzeźbionej w czekoladzie – w połowie Matki Ziemi, w połowie cyborga. Takie połączenie znamionuje symbiozę natury i cywilizacji, łączy surowość z delikatnością przejawiające się zarówno w wytworach człowieka, jak i w przyrodzie. Ekspresja przyszłości wyrażona przez Iwaniuka w formie czekoladowej rzeźby i deserów była nie tylko popisem umiejętności warsztatowych, ale również sugestywną przestrogą przed utratą korzeni, łączności z ziemią, człowieczeństwa i wrażliwości. Produkty Michała są dopasowane do trybu życia wymagającego konsumenta – uwzględniają zasady zdrowego żywienia, są pyszne, wygodnie uformowane, a jednocześnie piękne i intrygujące.
Travel cake i baton w formie koła przypominają współczesnym podróżnikom, że ziemia jest okrągła. Falista struktura powierzchni deseru odwzorowuje płynność, z jaką przechodzimy przez życie, wykonując kolejne kroki i doskonaląc się. Iwaniuk zachęca do poszukiwania równowagi, poszanowania ponadczasowych wartości i mądrości natury, zachowania ich dla przyszłych pokoleń. Natura hojnie obdarza człowieka, ale też potrzebuje troski. Technologia zabiera nas w nieznane przestrzenie i może pomóc w dbaniu o przyrodę. Cieszmy się życiem i dbajmy, by nie zatracić się w cywilizacji i samozagładzie. Właśnie o tym mówią sensoryczne dzieła Michała Iwaniuka przesuwające granice słodyczy w zaskakujące rejony.
SWEETS & COFFEE
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.