Polska Inicjatywa Kulinarna działa pełną parą

Udostępnij nas na:
Ruszyła z początkiem lutego. Powstała, aby zrzeszać szefów kuchni, kucharzy, cukierników oraz osoby aktywnie działające w branży HoReCa. Organizacja chce mieć wpływ na rozwój rodzimej gastronomii. Misją PIK jest także edukowanie oraz inicjowanie zmian w kształceniu młodych adeptów sztuki kulinarnej. Na czele stanął Łukasz Konik

Na stanowisko prezesa zarządu Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna został wybrany Łukasz Konik. Jest miłośnikiem kuchni polskiej i francuskiej, jego „konikiem” jest kuchnia molekularna, wydał książkę „Gastronomia molekularna”. Promuje polską kuchnię za granicą, realizując projekty kulinarne dla instytucji państwowych. Jest członkiem komitetu organizacyjnego polskiej selekcji Bocuse d’Or Poland, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie, jakim jest Bocuse d’Or będąc m.in szefem ekipy podczas finałów w Lyonie, organizując polską strefę Have a Taste of Poland. Współpracuje i kulinarnie doradza wielu producentom żywności, często występuje w telewizyjnych kącikach kulinarnych, a na co dzień na stałe jest szefem kreatywnym w LightBox czyli w największej firmie w Polsce cateringu dietetycznego, realizując swoje zainteresowania w obszarze zdrowego żywienia. Ambasador miasta Gorzowa Wielkopolskiego w akcji „Gorzów Wielkopolski stąd jestem”.


Łukasz Konik, prezes PIK

Na fotelu wiceprezesa Stowarzyszenia zasiadł Adam Chrząstowski. Czołowa postać polskiej sceny kulinarnej, niekwestionowany autorytet, trener i juror konkursów kulinarnych. W latach 1999 -2000 był menadżerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. W 2001 roku wyjechał do Chin, gdzie w Szanghaju zarządzał restauracjami Hunters i Tropicana należącymi do Troy Group. W 2003 roku po powrocie do Polski objął stanowisko szefa kuchni i zastępcy dyrektora gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie. Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin. Od kwietnia 2014 do stycznia 2019 był szefem kuchni restauracji Ed Red Kraków i Ed Red Warszawa, wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin Guide oraz Gault&Millau Polska. Od lutego 2019 prowadzi działalność doradczą i szkoleniową w branży HoReCa. Prowadzi consultingi, audyty, warsztaty kulinarne oraz pokazy promocyjne w Polsce i za granicą. Prowadzący programy kulinarne w Kuchnia+ Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. W 2018 wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną w Polsce prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów. Od wielu lat juror konkursu kulinarnego L’Art de la cuisine Martell – Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów. Prezydent Team Poland oraz juror europejskiej selekcji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Drugim wiceprezesem wybrano Ernesta Jagodzińskiego.  Został wybrany Szefem Jutra 2017 wg prestiżowego przewodnika Gault&Millau Polska. Co jest dla niego najważniejsze? Rodzina, ale również współpracownicy, których lubi nazywać podopiecznymi. Chce dawać innym, to co ma w sobie najlepsze. 16 czerwca 2016r. został oficjalnym i pierwszym w Polsce Chefem Ambasadorem DRUŻYNA SZPIKU. Sam uczył się od najlepszych i takich też podziwia. Jego kulinarne autorytety to m.in. Tetsuya Wakuda, Alain Ducasse i Charlie Trotter. Gotowanie jest dla niego połączeniem filozofii, psychologii i zabawy. Najchętniej zrezygnowałby z tworzenia menu, zdając się na nastrój chwili, dostępność składników i dziecięcą spontaniczność w odkrywaniu smaków i kształtów. Zwycięzca prestiżowego konkursu kulinarnego L’Art de la cuisine Martell – Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów, uczestnik finału prestiżowego konkursu kulinarnego Les Chefs en Or w Paryżu. Właściciel i szef kuchni w Autentyk – kuchnia i ludzie.

O finanse Stowarzyszenia zadba Tomasz Milewski. Wykształcenie z zakresu gastronomii i hotelarstwa zdobył w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Pierwsze zawodowe kroki w kuchni stawiał w czterogwiazdkowych hotelach – Hotelu Nadmorskim, a następnie w Hotel SPA Dom Zdrojowy w Jastarni. W 2006 został powołany do Kulinarnej Reprezentacji Polski Juniorów, z którą zdobył dwa brązowe medale w Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu. Od 2006 roku jest częścią Kulinarnej Reprezentacji Regionu Pomorskiego. Na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2008 roku wraz z Pomerania Culinary Team of Poland nagrodzony został brązowym medalem. Wynik ten drużyna poprawiła w 2016 roku, wyjeżdżając z Erfurtu ze srebrnym medalem Olimpiady Kulinarnej. Trzy lata z rzędu (2014, 2015, 2016) nagrodzony trzema Widelcem przewodnika Poland 100 Best Restaurants, a w 2015 roku został nagrodzony tytułem Szefa Kuchni Jutra 2016 podczas gali tego przewodnika. W 2013 roku trafił w samo serce Mazur. Do chwili obecnej Tomasz Milewski jest szefem kuchni w pięciogwiazdkowym Hotel Mikołajki. Ww świecie kulinarnym wychodzi również poza kuchnię. Prowadzi konsultacje i szkolenia technologiczne, przeprowadza szkolenia personelu, zajmuje się doradztwem w zakresie planowania inwestycji. Tomasz był również gospodarzem trzech pierwszych edycji Chef’s Only. W 2018 roku był członkiem Team Area Bocuse d’Or Poland podczas wielkiego finału Bocuse d’Or w Lyon.

Pełny skład zarządu Polskiej Inicjatywy Kulinarnej:
Łukasz Konik – prezes zarządu
Adam Chrząstowski – wiceprezes zarządu
Ernest Jagodziński – wiceprezes  zarządu
Tomasz Milewski – skarbnik / członek zarządu
Szymon Bracik – członek zarządu
Tomasz Purol – członek zarządu / przewodniczący komisji rewizyjnej
Patryk Dziamski – członek zarządu i komisji rewizyjnej

 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.