Przyszli hotelarze i kucharze odwiedzili DoubleTree by Hilton Łódź

Udostępnij artykuł
W ubiegłym tygodniu w hotelu odbyły się warsztaty dla uczniów ze szkół hotelarskich i gastronomicznych z regionu łódzkiego. Ponad setka młodych adeptów hotelarstwa i sztuki kulinarnej poznawała tajniki pracy. Uczniowie gotowali wspólnie z szefem kuchni, nakrywali do stołu pod okiem doświadczonych kelnerów, uczyli się, jak sprzątać pokoje w obiekcie o kategorii czterech gwiazdek, a nawet zmierzyli się z przygotowaniem oferty na organizację imprezy biznesowej.

Uczniowie zostali podzieleni na grupy, które po kolei odwiedzały poszczególne działy hotelu, słuchając opowieści i mierząc się z różnorodnymi zadaniami przygotowanymi przez hotelarzy. Zastępca kierownika recepcji pokazywał, jak wygląda proces zameldowania, wymeldowania i rozliczenia pobytu gościa, a kierownik ds. relacji z gośćmi dzielił się wiedzą na temat nietypowych potrzeb, z którymi goście zgłaszają się do recepcji. W dziale obsługi konferencji i bankietów uczniowie uczyli się jak prawidłowo nakryć stół w zależności od charakteru wydarzenia oraz jak serwować potrawy i napoje. Na warsztatach w dziale utrzymania czystości okazało się, że posłanie hotelowego łóżka nie jest wcale łatwym zadaniem. W dziale rezerwacji młodzież dowiedziała się od czego zależy cena pokoju i jak można nią zarządzać, a w dziale sprzedaży i marketingu przyszli hotelarze podpatrywali, jak wygląda proces pozyskiwania klientów korporacyjnych i odpowiadania na potrzeby firm i agencji zainteresowanych organizacją imprez.

– Nasz hotel cyklicznie podejmuje inicjatywy mające na celu wzbogacanie wiedzy uczniów o aspekty praktyczne. Zapraszamy młodzież do siebie, by pokazywać jak funkcjonuje hotel od przysłowiowej kuchni. Chcemy, by uczniowie zdawali sobie sprawę z tego na czym polega praca osób zatrudnionych na poszczególnych stanowiskach i jaki wiąże się z tym zakres odpowiedzialności. Jestem przekonany, że takie warsztaty najlepiej oddają przedsmak ich przyszłej pracy – informuje Dominik Chrapek, dyrektor DoubleTree by Hilton Łódź.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie RH2019banner.png

Uczniowie kierunków gastronomicznych, pod okiem doświadczonych kucharzy, uczyli się organizacji pracy w zespole, poznawali urządzenia i produkty używane w hotelowej kuchni, a także przygotowali posiłki dla wszystkich uczestników wydarzenia. Szef kuchni restauracji Four Colors – Jakub Jakubowski – przygotował dla przyszłych kucharzy specjalne zadanie. Uczniowie wylosowali
skrzynkę z produktami spożywczymi, z których przy wykorzystaniu swojej kreatywności musieli przygotować dania.

Najaktywniejsi uczestnicy warsztatów otrzymali nagrody, a całość wydarzenia zwieńczył wspólny lunch nauczycieli, uczniów i pracowników hotelu.

ŚWIAT HOTELI: kwiecień-maj 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 18.06.2019
Aktualizacja: 18.06.2019