Pyszne.pl: Rekomendacje najważniejsze przy wyborze restauracji

Udostępnij artykuł
Kulinarna mapa każdego dużego miasta to niezwykle skomplikowany i wciąż zmieniający się organizm. Czym kierujemy się przy wyborze zamawianego jedzenia? Sprawdziło to Pyszne.pl przygotowując Raport Food Trendów. Cennych wskazówek dla wszystkich foodies udziela także Lara Gessler.
waitress giving the menu

Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl najbardziej liczy się – co nie jest wielkim zaskoczeniem – smak, na podstawie którego decyzje podejmuje 84 proc. z nas. 72 proc. osób zwraca też dużą uwagę na cenę. Skład posiłku i jakość wykorzystanych do jego przygotowania produktów jest ważna dla  67 proc. Polaków. Oto nasze główne oczekiwania. Gdzie jednak szukać jedzenia, które je spełni? Swoimi sprawdzonymi sposobami dzieli się Lara Gessler.

Staram się za każdym razem testować nowe miejsca. Kieruję się tym, co jest najświeższe. Mimo że sentymenty są bardzo mocne i najbardziej lubię chodzić do miejsc, które znam, to zawsze sprawdzam, co nowego powstało. Oferta cały czas się rozwija, zarówno stacjonarnie, jak i z dowozem. Często zanim pójdę do restauracji, zamawiam  do domu. Potem jest mi łatwiej stwierdzić, czy warto tam iść – mówi Lara Gessler.

58 proc. Polaków kieruje się w swoich wyborach rekomendacjami rodziny i znajomych. Mniej interesują nas rekomendacje ekspertów – zwraca na nie uwagę tylko 38 proc. osób. Zupełnie inne podejście do tej kwestii ma Lara Gessler: – Jeżeli chodzi o Warszawę, to staram się być na bieżąco z ofertą restauracyjną. Najważniejsze są dla mnie rekomendacje kucharzy, których znam. W innych miastach, jak Kraków czy Wrocław, w pierwszej kolejności pytam o najfajniejsze knajpy ludzi stamtąd, którzy się w tych miejscach specjalizują.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 20.11.2019
Aktualizacja: 20.11.2019