Restauracja Merliniego startuje z “California Wines Dinner”

Udostępnij artykuł
Już 28 marca lokal rusza z wyjątkowym cyklem fine dining – jak zapowiada sam organizator, królować tu będzie kuchnia amerykańska przy akompaniamencie win z najbardziej rozpoznawalnego regionu winiarskiego w USA, Kalifornii. Każdy uczestnik zasmakuje tu prawdziwego oblicza kuchni amerykańskiej z motywem przewodnim New American Cousine.

Na menu składać się będzie wędzona troć wędrowna z chipsem z topinamburu oraz pianą limonkową, Beef Wellington z sosem holenderskim, dziki łosoś z Alaski z musem z salsefii i pieczonymi warzywami korzennymi, a także USDA PRIME Black Angus New York Strip Steak z puree ziemniaczanym z truflą i kompresowanymi szalotkami. Całość dopełni sernik Nowojorski z coulis mango.

– Warto podkreślić, iż do każdego dania serwować będziemy specjalnie dobrany kieliszek wina z Kalifornii z komentarzem Mariana Wiktorskiego, ambasadora win kalifornijskich w Polsce z ramienia PWW oraz naszego uznanego sommeliera – mówi Bartłomiej Czerwiński, właściciel Merliniego.  – Wśród serwowanych win znajdą się prawdziwe sławy regionu, jak Ghost Pines Chardonnay, Louis M. Martini Canernet Sauvignon czy Edna Valley Pinot Noir – podkreśla Bartłomiej Czerwiński.

Cena kolacji wraz z winami wynosi 249 złotych za osobę. Przypomnijmy, iż restauracja Merliniego to kultowe miejsce dla miłośników jedzenia i wina, specjalizujące się w stekach i owocach morza. Jej właściciel, Bartłomiej Czerwiński, to uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie (tj. Instytutu Paula Bocuse we Francji). Co ważne, lokal jest rekomendowany i stale obecny w przewodniku Michelin.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.03.2019
Aktualizacja: 21.03.2019