Już 28 marca lokal rusza z wyjątkowym cyklem fine dining – jak zapowiada sam organizator, królować tu będzie kuchnia amerykańska przy akompaniamencie win z najbardziej rozpoznawalnego regionu winiarskiego w USA, Kalifornii. Każdy uczestnik zasmakuje tu prawdziwego oblicza kuchni amerykańskiej z motywem przewodnim New American Cousine.
Na menu składać się będzie wędzona troć wędrowna z chipsem z topinamburu oraz pianą limonkową, Beef Wellington z sosem holenderskim, dziki łosoś z Alaski z musem z salsefii i pieczonymi warzywami korzennymi, a także USDA PRIME Black Angus New York Strip Steak z puree ziemniaczanym z truflą i kompresowanymi szalotkami. Całość dopełni sernik Nowojorski z coulis mango.
– Warto podkreślić, iż do każdego dania serwować będziemy specjalnie dobrany kieliszek wina z Kalifornii z komentarzem Mariana Wiktorskiego, ambasadora win kalifornijskich w Polsce z ramienia PWW oraz naszego uznanego sommeliera – mówi Bartłomiej Czerwiński, właściciel Merliniego. – Wśród serwowanych win znajdą się prawdziwe sławy regionu, jak Ghost Pines Chardonnay, Louis M. Martini Canernet Sauvignon czy Edna Valley Pinot Noir – podkreśla Bartłomiej Czerwiński.
Cena kolacji wraz z winami wynosi 249 złotych za osobę. Przypomnijmy, iż restauracja Merliniego to kultowe miejsce dla miłośników jedzenia i wina, specjalizujące się w stekach i owocach morza. Jej właściciel, Bartłomiej Czerwiński, to uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie (tj. Instytutu Paula Bocuse we Francji). Co ważne, lokal jest rekomendowany i stale obecny w przewodniku Michelin.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.