Restauracje Artura Jarczyńskiego zapraszają wolontariuszy WOŚP. Lokale przekażą też część utargu i zorganizują licytacje

Udostępnij artykuł
Już w niedzielę rusza 28. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Na ulicach będą zbierane pieniądze na zakup najnowocześniejszych urządzeń dla ratowania życia i zdrowia dzieci potrzebujących operacji. Stołeczne restauracje przyłączają się do gry z Orkiestrą pomagając na różne sposoby.

Warszawskie restauracje Jeff’s, St Antonio, U Szwejka, Podwale 25 Kompania Piwna, Der Elefant, Shupidei Berek i Otto Pompieri postanowiły przekazać na WOŚP jedną złotówkę od każdej pozycji z każdego rachunku wystawionego 12 stycznia. Lokale zapraszają również wolontariuszy z puszkami i identyfikatorami na kawę i herbatę, restauracja Der Elefant na cydr z goździkami, a restauracja St Antonio poczęstuje ich w niedzielę sznycelkiem z kurczaka, puree ziemniaczanym i surówką colesław. 

Dodatkowo St Antonio wystawia do wylicytowania na allegro romantyczną kolację. Para będzie mogła wybrać z menu dowolne dania, a występujący tu muzycy zagrają dla niej wcześniej zamówiony utwór. Bohaterowie romantycznego spotkania otrzymają również pamiątkowe zdjęcie oprawione w ramkę.

Inne propozycje restauracji skierowane są dla tych, którzy chcą pomagać, lubią wyzwania, dobrze zjeść i dzielić się jedzeniem. 

Restauracje Jeff`s zapraszają na licytacje American Breakfast dla całej rodziny lub grupy znajomych składający się  z 28 jajek i 28 kiełbasek. Liczba 28 jest oczywiście związana z 28 Finałem WOŚP. Zwycięzca aukcji będzie mógł zjeść śniadanie w dogodnym dla rodziny czy grupy znajomych terminie.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Inny pomysł ma słynącą z tradycyjnej kuchni polskiej restauracja Podwale 25 Kompania Piwna, która zachęca do licytowania 28 kg bigosu. Z kolei Shupidei Berek kusi smakoszy pikli do wzięcia udziału w aukcji 28 słoików kiszonek przygotowanych według receptur Dr. Fishera, jednego z najbardziej znanych i cenionych specjalistów od kiszenia na świecie.

Znajdująca się przy placu Konstytucji w Warszawie restauracja U Szwejka marzy o pobiciu rekordu licytacji z ubiegłego roku, kiedy to anonimowy zwycięzca zapłacił za sznycla o średnicy 90 centymetrów w zestawie z sałatką ziemniaczaną i litrowym piwem 1 469 zł. Czy w tym roku ogromny sznycel znajdzie chętnych, którzy kupując go, dołożą „swoją cegiełkę” do pomocy chorym dzieciom?

Jak na włoską restaurację przystało, Otto Pompieri wystawia na aukcję WOŚP pizzę marzeń, która nie dość, że będzie miała imponujące gabaryty 100 na 50 cm, to zwycięzca licytacji będzie mógł sam wybrać jej składniki.

Entuzjaści owoców morza mogą wziąć udział w aukcji Der Elefant Seafood Mix, na który składa się homar, małże nowozelandzkie, ostrygi, langustynki, małże Wenus, krewetki francuskie, sałatka z kalmara i krewetek koktajlowych. Zaproponowany przez restaurację Der Elefant zestaw przeznaczony jest dla sześciu osób.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.01.2020
Aktualizacja: 09.01.2020