Ruszają eliminacje do Caffè Vergnano Best Barista 2019

Udostępnij artykuł
To już piąta edycja ogólnopolskiego konkursu. Po raz pierwszy wydarzenie odbędzie się w nowej, otwartej formule. Mogą w nim wziąć udział wszyscy bariści, niezależnie od marki kawy, na której pracują. Eliminacje do finału przeprowadzone zostaną w Toruniu, Warszawie, Poznaniu, Tarnowskich Górach i Szczecinie. Nagrodą główną jest tytuł Best Barista 2019 oraz tygodniowe szkolenie w prestiżowej Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

Polska edycja konkursu Caffè Vergnano Best Barista organizowana jest od 2015 roku. Jednak po raz pierwszy wydarzenie przybrało nową otwartą formułę. Skierowane jest do wszystkich osób, które zawodowo zajmują się parzeniem kawy, niezależnie od marki, na której pracują. Konkurs jest idealną okazją dla baristów do sprawdzenia swoich umiejętności, zdobycia nowych doświadczeń oraz poznania osób z branży.

– Caffè Vergnano Best Barista to dla nas prestiżowy projekt, który prowadzimy równolegle w wielu krajach. Ubiegłoroczna edycja, jak i wszystkie wcześniejsze polskie odsłony wydarzenia cieszyły się ogromnym zainteresowaniem baristów i stały na bardzo wysokim poziomie. Pasja zawodników, zamiłowanie do eksperymentowania i przede wszystkim miłość do kawy – to wszystko znajduje odzwierciedlenie w pracy uczestników konkursu – mówi Damian Burgess, dyrektor naczelny Akademii Kawy Caffè Vergnano.

Zadaniem uczestników podczas eliminacji do finału konkursu, będzie przygotowanie ośmiu napojów i zaprezentowanie ich ekspertom. Bariści będą musieli zaparzyć dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie drinki na bazie kawy. Jury będzie zwracać uwagę nie tylko na technikę wykonania, ale także na jakość napojów. Ocenie podlegać będzie również sposób pracy uczestników oraz prezentacja wykonanych kaw i drinków. Bariści będą mieli możliwość przedstawienia siebie i swojej wiedzy o świecie kawy oraz opowiedzenia, skąd wzięła się u nich pasja parzenia kawy.

Osoby, które zajmą dwa pierwsze miejsca podczas eliminacji w każdym z miast otrzymają prawo do występu w wielkim finale, który odbędzie się w Krakowie. Zwycięzca ogólnopolskiego konkursu otrzyma tytuł Poland Best Barista Caffè Vergnano 2019. Na finalistę czeka też tygodniowy wyjazd do Włoch, podczas którego weźmie on udział w prestiżowym szkoleniu prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

Zwycięzcą zeszłorocznej edycji i zdobywcą tytułu Best Barista 2018 został Tomasz Łój, pracujący na co dzień w Nadwiślańska Resto & Vodka Bar w Krakowie.

– Tydzień spędzony w Akademi Vergnano i udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla baristów był dla mnie wyjątkowym przeżyciem. Miałem okazję odkryć na nowo, zarówno te tradycyjne, jak i innowacyjne metody na wyciągnięcie z kawy najlepszego smaku i aromatu. Szkolenia w takim miejscu to również niepowtarzalna okazja dla każdego baristy, aby poznać najlepszych włoskich ekspertów i czerpać z ich doświadczenia – mówi Tomasz Łój, Caffè Vergnano Best Barista 2018.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 08.03.2019
Aktualizacja: 11.03.2019