Ruszył remont warszawskiego Courtyard by Marriott

Udostępnij artykuł
Polski Holding Hotelowy podpisał umowę z firmą Hochtief na wykonanie prac w hotelu Courtyard by Marriott. Za projekt generalnego remontu odpowiada FBT – Pracownia Urbanistyki i Architektury z Warszawy. Prace potrwają około 16 miesięcy.

– Po 16 latach funkcjonowania hotel Courtyard by Marriott przejdzie generalny remont. Czekaliśmy na ten moment do otwarcia naszego kolejnego obiektu zlokalizowanego bezpośrednio przy warszawskim lotnisku – Renaissance Warsaw Airport Hotel, po to, aby zabezpieczyć finansową stronę i móc w odpowiednim momencie rozpocząć prace remontowe. Courtyard będzie odnowiony od podstaw zgodnie z najwyższymi standardami brandu sieci Marriott. Dzięki nowej odsłonie hotel wzmocni pozycję wszystkich obiektów należących do Polskiego Holdingu Hotelowego, ale także wśród hoteli zlokalizowanych przy Lotnisku Chopina – podkreśla Gheorghe Marian Cristescu, prezes Polskiego Holdingu Hotelowego. 

Przylotniskowy hotel Courtyard, należący do PHH, działa od 2003 roku i jest pierwszym w Polsce obiektem działającym pod tą marką. Ubiegły rok był udany zarówno dla hotelu, jak również dla PHH. Obiekt osiągnął rekordowe obłożenie. Liczba sprzedanych pokoi w roku 2018 była największa w historii hotelu, pomimo nowych konkurencyjnych obiektów otwartych w jego bliskim sąsiedztwie.

Biznesowy charakter za dnia, wyjątkowa atmosfera wieczorem

Zaplanowana zmiana aranżacji obiektu będzie dotyczyć wszystkich części wspólnych na poziomie hotelowego lobby – kawiarni z barem, restauracji, stanowisk recepcji, sal konferencyjnych, ale także części hotelowej tj. wszystkich pokoi. Nowa odsłona hotelu stawia na tradycję połączoną z nowoczesnością. Jest to innowacyjna koncepcja architektoniczna jak na standardy marki Courtyard funkcjonujące w hotelach w innych częściach Europy. Z drugiej jednak strony wpisuje się w aktualny koncept Marriott „social table”.

Jak podkreśla FBT – warszawska Pracownia Urbanistyki i Architektury, goście wybierający Courtyard poczują różnicę między biznesowym charakterem obiektu w ciągu dnia a wyjątkową atmosferą panującą wieczorem – ta kreacja ma odróżniać hotele Courtyard od konkurencji. Bazując na tym przesłaniu warszawski Courtyard po remoncie ma mieć bar rozciągający się przez całą powierzchnię dotychczasowej kawiarni i ma być widoczny od samego wejścia do hotelu. Nieopodal baru ma powstać strefa wypoczynkowa z biblioteczką i telewizorem – goście spędzający w niej czas będą mogli się zrelaksować przy zapachu świeżo mielonej kawy i poczuć się jak w domu. Z kolei tych, którzy będą uczestniczyć w spotkaniach biznesowych czy konferencjach ucieszy fakt, że w niedalekiej przyszłości będą mogli korzystać z odrestaurowanych sal, wyposażonych w nowoczesny sprzęt audio Visual, a także zmodernizowanej sali balowej. Najważniejszą jednak przemianą będą piętra z pokojami gościnnymi. Nowe pokoje charakteryzować się będą stonowaną kolorystką, eleganckim minimalizmem oraz stylowym oświetleniem.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 09.05.2019
Aktualizacja: 09.05.2019