Selgros wspiera Kucharzy Doskonałych

Udostępnij nas na:
Pasja do gotowania łączy ludzi. Dowodów na to dostarcza stowarzyszenie Otwarte Drzwi, która od ponad dekady zapewnia emocje, zdrową rywalizację i zabawę organizując Konkurs Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”.

Po raz kolejny wydarzenie współorganizuje Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni wspierane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. W tym roku firma jako oficjalny partner konkursu, firma dostarczy produkty na finał oraz nagrody dla zwycięzców.

Od trzynastu lat warszawskie stowarzyszenie Otwarte Drzwi angażuje we wspólne gotowanie podopiecznych ośrodków rehabilitacyjnych z Warszawy. Konkurs „Kucharz doskonały” skierowany jest do osób z niepełnosprawnością intelektualną, uczestników i uczniów placówek integracyjnych. Celem jest wyrównywanie szans i walka z wykluczeniem.

Wydarzenie wspierane jest przez osoby ze świata showbiznesu i mediów. Dotychczas finałowe rozgrywki prowadzili m.in.: Pascal Brodnicki, Robert Sowa, Zygmunt Chajzer, Katarzyna Klich czy Joanna Brodzik. Uczestnicy przygotowują się do finału pod okiem doświadczonych kucharzy. W tym roku zawodników wspiera Jakub Kuroń, który poprowadził warsztaty ze zdrowej kuchni. Do kulinarnych zmagań stanie 9 dwuosobowych drużyn, którym towarzyszyć będą m.in.:  Alżbeta Lenska, Dorota Deląg, Jarosław Jakimowicz, Patryk Czerniejewski, Agnieszka Wieszczek-Kordus.

W jury konkursowym znajdą się członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz szefowie kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet. 

– Cieszymy się, że po raz kolejny kucharze Instytutu Kulinarnego mogą dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem podczas wyjątkowego wydarzenia, jakim jest konkurs Kucharz Doskonały. Pasja do gotowania i wspólne przygotowywanie potraw łączy ludzi, na co dowody obserwujemy w naszej codziennej pracy w Instytucie Kulinarnym. Dlatego tym chętniej wspieramy inicjatywy, które przełamują bariery między ludźmi i walczą z wykluczeniem – podsumowuje Włodzimierz Owczarski, manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Finał odbędzie się 16 maja w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.