Selgros zaprasza na Dzień Kuchni Rumuńskiej

Udostępnij nas na:
W najbliższy piątek wszystkich klientów restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą czeka niezwykłe wydarzenie – czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentiu Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.

Kuchnia rumuńska wydaje się być wciąż nieodkryta, a sama Rumunia dopiero zyskuje popularność jako kierunek wakacyjnych podróży. Ten piękny kraj ze zróżnicowaną topografią leżący nad Morzem Czarnym jest pełen kontrastów, które widoczne są nie tylko w krajobrazie.

– Współczesna kuchnia rumuńska czerpie z najlepszych tradycji i wzbogaca je o najnowsze techniki kulinarne. Rozmaitość produktów z morza, rzek i lasów oraz wspaniały nabiał i mięso dają kucharzom olbrzymie pole do popisu. Siłą naszej kuchni są doskonałej jakości składniki oraz wpływy różnych kultur, które ukształtowały kulturę kulinarną regionu – opowiada Laurentiu Hairadin.

Tradycyjnego i tego bardziej nowoczesnego wydania kuchni rumuńskiej będzie można spróbować już w ten piątek podczas Dnia Kuchni Rumuńskiej w restauracji Brasserie działającej w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą.

22 lutego, w godzinach od 16.00 do 20.00, kuchnię Brasserie przejmą wyjątkowi goście, którzy zaprezentują klasyki kuchni rumuńskiej w nowoczesnym wydaniu. Gotować i opowiadać o tradycjach kulinarnych regionu będzie Laurentiu Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor. Towarzyszyć mu będą uczestnicy Masterchef Polska: Gaja Kuroń i Lorek Zediu.

– Unikatowość kuchni rumuńskiej zapewniają produkty wysokiej jakości występujące w tym regionie geograficznym. Smak owoców, warzyw i produktów odzwierzęcych wykorzystywanych w tradycyjnych potrawach jest dzięki temu dużo bardziej wyrazisty. Pomimo wpływu zagranicznych kultur, udało się zachować tradycyjne smaki potraw. Kuchnia rumuńska to przede wszystkim duża różnorodność wszelkiego rodzaju zup, które są charakterystyczne dla danego regionu kraju, ale także świeże produkty, mięsa, owoce i warzywa w rozmaitej postaci: wędzone, konserwowe, kwaszone czy kiszone – komentuje Lorek Zediu.

Gospodarzem spotkania będzie Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz Kapitan Kadry Narodowej Polskich Kucharzy.

– Podczas przyrządzania dań mięsnych lub warzywnych warto odstąpić od kulinarnych przyzwyczajeń i zwrócić uwagę na często odrzucane części produktów. Jest to istotne nie tylko w kontekście trendu na niemarnowanie żywności, który konsekwentnie promujemy podczas szkoleń i pokazów w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, ale także pozwala odkrywać nowe walory smakowe i czerpać przyjemność z gotowania. Pokaz kulinarny i możliwość skosztowania oryginalnych dań kuchni rumuńskiej przez klientów restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry to idealna okazja, aby produktów łatwo dostępnych w Polsce spróbować w zupełnie nowej i niezwykle smacznej odsłonie – mówi Bartosz Peter.

W menu znajdą się m.in.: glazurowana karkówka wieprzowa ze szpinakiem i jajkiem w koszulce, sałatka „boeuf”, papanasi, czyli rumuńskie pączki oraz tradycyjne dania z podrobów, takie jak: flaczki i ozór wołowy.

– Kuchnia polska i rumuńska mają ze sobą wiele wspólnego, m.in.: zupy, które są ważną częścią posiłku.  Podczas piątkowych warsztatów będziemy przygotowywać ciorbę, czyli flaczki, które są bardzo popularne także w Polsce. Wierzę, że nasza interpretacja tego dania przypadnie gościom do gustu – dodaje Laurentiu Hairadin.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.