„Smaki świąt polskich” – nowy cykl w programie Polskie Skarby Kulinarne

Udostępnij artykuł
W najnowszej odsłonie pojawiły się opowieści nawiązujące do kulinariów „majówkowych”, którym towarzyszy nowoczesna interpretacja dań przygotowanych przez Tomasza Świerczka, szefa kuchni Akademii Inspiracji Makro w Krakowie.

Nie tylko żurek, bigos i schabowy – kuchnia polska kryje w sobie wiele niespodzianek, nieznanych opowieści i oryginalnych smaków. O tym wszystkim jest, zapoczątkowany w 2018 roku przez Makro, projekt Polskie Skarby Kulinarne, który prezentuje dania z kanonu kuchni polskiej.

Ambicją Polskich Skarbów Kulinarnych jest promowanie i odkrywanie na nowo tradycji kuchni polskiej, która nierzadko bywa bardzo zaskakująca – mówi Magdalena Figurna, koordynator programu. – Warto samemu dać się zaskoczyć, tak zapomnianymi recepturami z historycznych książek kucharskich, jak i ich współczesnymi interpretacjami opracowanymi przez najlepszych szefów kuchni – dodaje.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – MARZEC 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Nie inaczej było w przypadku „Smaków świąt polskich”. W najnowszej, „majówkowej” odsłonie projektu pojawiły się opowieści nawiązujące do kulinariów związanych ze świętem Konstytucji 3 Maja czy Zielonymi Świątkami, którym towarzyszą dania przygotowane (na podstawie historycznych przepisów) przez Tomasza Świerczka, szefa kuchni Akademii Inspiracji Makro w Krakowie. Przygotował on m.in. „dialog” kultowych polskich zup: barszczu białego i czerwonego, jako kulinarną ilustrację do święta 3 maja, a także małdrzyki krakowskie, związane ze słynną w XIX wieku majówką Uniwersytetu Jagiellońskiego. Efekty jego pracy można zobaczyć na stronie www.polskieskarby.pl.

Polskie Skarby Kulinarne prezentują także najlepsze restauracje z Warszawy, Krakowa, Pomorza, Dolnego Śląska i Podhala, które połączył utworzony przez Makro Polska specjalny szlak kulinarny po dziedzictwie kuchni polskiej. Dziś, podczas ograniczeń w funkcjonowaniu gastronomii, warto pamiętać szczególnie o tych z nich, które kontynuują działalność. Z ich listą można zapoznać się w zakładce „Skarby na wynos” na stronie programu.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 14.05.2020
Aktualizacja: 14.05.2020