Śniadanie według Mercure Kraków Stare Miasto

Udostępnij nas na:
Zdrowe, zbilansowane śniadanie to podstawa. Często to właśnie ono jest pierwszym kontaktem gościa z hotelową gastronomią, dlatego też staramy się, aby było na najwyższym poziomie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych gości oferujemy rozmaite pozycje napojów, uwzględniając wszystkie grupy wiekowe oraz różnorodność ich preferencji.

Herbata

Herbaty w restauracji powinny być naturalne, pozbawione sztucznych dodatków i stworzone z najwyższej jakości liści, by zadowolić nawet najbardziej wymagających koneserów tego napoju. Właśnie dlatego hotele grupy Accor wprowadzają do swoich kart najlepsze mieszanki czarnych, zielonych czy owocowych odmian. Goście mają wybór pomiędzy klasyczną czarną herbatą Darjelling, Earl Grey (herbatą czarną aromatyzowaną bergamotką), a także specjalną mieszanką poranną English Breakfast. Idealne sprawdzą się również herbaty zielone oraz suszone owoce, często mylnie nazywane herbatami owocowymi. Staramy się przewidywać wszelkie potrzeby gości, dlatego nasza oferta jest nieustannie poszerzana. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się mięta i rumianek, które wspomagają trawienie, a także dodatki do herbat w postaci regionalnego miodu, konfitury własnej produkcji i soku malinowego.

Kawa

Wiele osób sięga po kawę poza domem nie tylko przez słabość do jej smaku i aromatu, ale przede wszystkim profesjonalnego sposobu jej przyrządzania rzadko dostępnego w domowym zaciszu. My serwujemy wyjątkową kawę Wise Cafe – parzoną z wyjątkowej mieszanki ziaren wypalanych specjalnie dla naszych hoteli. Dzięki temu mamy kontrolę nad całym procesem produkcji tego wyjątkowego trunku. W karcie goście znajdą zarówno klasyczne pozycje oraz te dostosowane do osób z nietolerancjami pokarmowymi (latte z mlekiem sojowym bądź kokosowym). W ostatnim czasie widać znaczący wzrost w spożywaniu kaw mlecznych. W okresie zimowym wśród naszych gości bardzo popularne są wersje z wszelkimi dodatkami np. syropami czy różnego rodzaju alkoholami. Ważne jest, by ziarna zostały przede wszystkim świeżo zmielone z najlepszej jakości ziaren i następnie odpowiednio przechowywane. Obserwujemy rynek i dostosowujemy się do zauważanych na nim zmian. Najnowszym trendem w parzeniu kaw, są unikalne mieszanki ziaren, a także parzenie przelewowe. Dlatego właśnie w hotelu Mercure Kraków Stare Miasto parzymy ten napój w dripperze.

Soki

Soki naturalne stanowią doskonałe uzupełnienie witamin i mikroelementów – najlepsze są te świeżo wyciskane. Alternatywą są soki warzywne, które ostatnio cieszą się coraz większą popularnością. Marchewka, buraki czy szpinak to ciekawy wstęp do witaminowej miksologii, dzięki której dostarczymy organizmowi pożądaną dawkę dobrej energii, zwłaszcza w okresie zimowym.

Czysta woda

Dla tych, którzy wybierają wodę, warto przygotować rozmaite opcje jej podania: ze świeżymi liśćmi mięty, cytryną, plastrem pomarańczy, limonką lub owocowymi kostkami lodu. Woda nie jest czymś czym powinniśmy zaskakiwać gości. Kojarzy się ona z prostotą, elegancją i czystością i w taki sposób powinna też zostać serwowana.

Autorem komentarza jest Janusz Magirowski
F&B manager Mercure Kraków Stare Miasto

ŚWIAT HOTELI
LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.