Sodexo startuje z “Kuchnią Talentów”

Udostępnij artykuł
Od 5 listopada  zdolni kucharze, uczestnicy I edycji programu rozwojowego, będą codziennie prezentować swoje umiejętności gotując „na żywo” w ogólnodostępnej firmowej restauracji Chilli Bistro by Sodexo w kompleksie biurowym Oxygen Park.

 „Kuchnia Talentów” to inicjatywa firmy Sodexo Polska, której nadrzędnym celem jest stworzenie warunków do rozwoju dla utalentowanych kucharzy, mających ambicję i predyspozycje do zostania Szefem Kuchni lub Managerem Restauracji. W I edycji programu udział wzięło siedmiu kucharzy zatrudnionych przez firmę oraz dwóch beneficjentów Fundacji „Szczęśliwej Drogi”, wspierającej pełnoletnich wychowanków Domów Dziecka w rozpoczęciu życia zawodowego.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Od lutego do lipca br. uczestnicy mieli okazję wziąć udział w serii warsztatów poświęconych m.in. zarządzaniu bezpieczeństwem  czy nowoczesnym metodom komponowania menu dla restauracji. Uczestniczyli również w spotkaniach, służących wymianie wiedzy i doświadczeń, z udziałem uznanych szefów kuchni, a także praktykowali w różnych jednostkach Sodexo Polska. Zdobytą wiedzę podsumowali w stworzonych indywidualnie biznes planach restauracji.

Dopełnieniem I edycji programu jest oferowana kucharzom możliwość zaprezentowania swoich umiejętności podczas gotowania „na żywo” (formuła show cooking) w lokalu Oxygen Park Chilli Bistro by Sodexo (ul. Jutrzenki 137, Warszawa). Absolwenci programu będą serwować dania śniadaniowe w godz. 9:00-11:00 oraz lunchowe w godz. 12:00-15:00.

– „Kuchnia Talentów” nie stanowi telewizyjnego talent show. Stawiamy na długofalowy i wszechstronny rozwój kucharzy, którzy otrzymują możliwość uczenia się od najlepszych, ale przede wszystkim – od siebie nawzajem. Poznając specyfikę pracy współczesnych, prężnie działających restauracji – również w wymiarze stricte biznesowym, przechodzą drogę od kucharza do prawdziwego szefa kuchni i sprawnego managera – mówi Marta Diop, segment director corporate IFM Poland w Sodexo Polska. – Ukoronowaniem ich wysiłków jest możliwość gotowania dla szerokiej publiczności – jak ma to miejsce od dzisiaj w Chilli Bistro, a także realne możliwości pracy i awansu w strukturach krajowego lidera w dziedzinie cateringu.

Start II edycji programu „Kuchnia Talentów” przewidywany jest na marzec 2019 r. Docelowo inicjatywa ma objąć zasięgiem całą Polskę (w porównaniu do obecnej edycji – obejmującej Warszawę i okolice) i, tak jak dotychczas, łączyć ideę programu rozwojowego z elementami peer mentoringu i CSR.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 05.11.2018
Aktualizacja: 05.11.2018