Stowarzyszenia gastronomiczne interweniują u premiera

Udostępnij nas na:
[TYLKO U NAS] Organizacje wystosowały pismo do premiera Mateusza Morawieckiego oraz minister rozwoju Jadwigi Emilewicz. Sygnatariuszami wspólnego apelu zostali prezesi zarządów: Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Euro-Toques Polska, Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Z inicjatywy zarządu oraz członków Polskiej Inicjatywy Kulinarnej zostało wystosowane pismo z prośbą o wsparcie dla branży gastronomicznej w walce ze skutkami pandemii.

W piśmie zawarte zostały nasze konkretne prośby i postulaty z głównymi problemami do załatwienia „na już”, z którymi musimy się zmierzyć od wprowadzenia stanu pandemii w naszym kraju i związanymi z tym obostrzeniami, pomimo z ogłoszonymi dzisiaj przez Pana Premiera rozwiązaniami, które naszym zdaniem nie będą do końca skuteczne. Na uwagę zasługuje nasza branżowa solidarność i wspólne działanie dla ocalenia obiektów gastronomicznych, miejsc pracy i całego łańcucha dostaw w naszym biznesie HoReCa – poinformowała na Facebooku Polska Inicjatywa Kulinarna.

W liście otwartym do Premiera, stowarzyszenia wymieniają 11 postulatów.

  1. Umorzenie kosztów ZUS-ów dla właścicieli, pracowników zatrudnionych na umowie o pracę, zlecenie oraz umowy o dzieło przy zatrudnieniu minimum 3-miesięcznym u jednego pracodawcy w okresie zamknięcia punktów gastronomicznych i 3 miesięcy po otwarciu.
  2. Odsunięcie w czasie do 3 miesięcy rat kredytów dot, inwestycji w zakupie niezbędnego sprzętu do prowadzenia działalności gastronomicznej,.
  3. Podjęcie rozmów z bankami w sprawie zaciągniętych kredytów hipotecznych prywatnych ale i finansowych w przedsiębiorstwie.
  4. Uwolnienie stanów konta na rachunku VAT co w szczególności jest ważne dla makro przedsiębiorstw oraz samozatrudnionych.
  5. Podjęcie rozmów z samorządami, aby znieśli opłaty czynszowe o 50 proc,. w lokalach wynajmowanych od miasta na okres 6 miesięcy.
  6. Podjęcie rozmów z samorządami, aby znieśli opłaty za ogródki letnie w najlepszym dla branży okresie,
  7. Zamrożenie płatności podatków VAT, PIT i CIT za okres marzec-wrzesień, a w późniejszym terminie rozłożenie na nieoprocentowane raty.
  8. Szybkie wprowadzenie zmian w pozwoleniach o sprzedaży alkoholu w dowozach dla klientów, które w okresie zamknięcia lokali gastronomicznych są jedynym źródłem dochodu, co spowoduje uwolenienie gotówki w zapasach magazynowych.
  9. podjęcie działań wspólnie z ministerstwem edukacji o zniesienie opłat dla ajentów w stołówkach szkolnych na okres 6 miesięcy.
  10. Udzielenie nieoprocentowanych kredytów w bankach państwowych.
  11. Po okresie kwarantanny zalecić wszystkim instytucjom państwowym korzystanie z usług cateringowych u lokalnych przedsiębiorców działających na rynku gastronomicznym.

W porozumieniu z pozostałymi prezesami, stworzyliśmy ten apel. Każdy podsunął swoje propozycje, po konsultacjach z członkami. Pod listem podpisało się sześć stowarzyszeń. Codziennie otrzymuje telefony i wiadomości z prośbą m.in. od restauratorów, kucharzy, aby ich wspomóc, coś wspólnie zdziałać. Część osób pracujących w gastronomii jest na zwolnieniach lub urlopach, inni musieli zostać w domach, ponieważ nie potrzeba aż tylu rąk do pracy. Są też niestety tacy, którzy musieli się pożegnać z zatrudnieniem. Próbujemy im pomóc, aby te trudne chwile jakoś razem przeżyć. Liczymy na przychylenie się do naszych postulatów i zaproszenie do rozmów. Wczoraj odezwało się do nas wielu samorządowców. Mówili, że podobały im się propozycje i to, co mogą zrobić to obniżyć lub nawet znieść czynsze lokali wynajmowanych pod restauracje. Taka sytuacja pokazuje, że się jednoczymy i chcemy działać we wspólnej sprawie – mówi w rozmowie z nami prezes PIK, Łukasz Konik.

SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO BRANŻY
> link do aktualnego numeru <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.