Sukcesy gastronomiczne Zamku Kliczków

Udostępnij nas na:
W ostatnim czasie obiekt został laureatem 11. Gali Wine & Food Noble Night 2018 oraz uzyskał rekomendację Stowarzyszenia Slow Food udzielonego Restauracji Boletus. Stery w kuchni powierzono pasjonatowi i profesjonaliście – Mariuszowi Kucharczakowi. Szefem Restauracji jest Ewelina Puzio, która odpowiada ze serwis kelnerski i atmosferę zamkowych sal.

11. Gala Wine & Food Noble Night 2018 to jedyna w swoim rodzaju uczta dla zmysłów. Podczas wyjątkowej kolacji, goście udali się w podróż do świata pełnego smaków, zapachów i barw. Rozkosz podniebienia zapewniły – stworzone specjalnie na tę okazję, przez szefów kuchni dwunastu restauracji konkursowych – autorskie menu składające się z przystawki i dania głównego. Całość zamknął pozakonkursowy deser w formule popisu mistrzowskiego.

W tym roku Restauracja Boletus stawała na podium aż dwukrotnie: I miejsce dla Restauracji Boletus pod dowództwem szefa kuchni Mariusza Kucharczaka w kategorii Danie Główne – menu opracowane przez Szefa to: Poliki z dzika, puree z korzenia pietruszki z gruszką, sos winogronowy, chrust z pasternaku, puder paprykowy, oliwa z pokrzywy; II miejsce dla Restauracji Boletus pod dowództwem Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka w kategorii Przystawka: Sezonowany udziec z jelenia, żółtko confit, prażynka z dyni, puree z borowika, żel z prażonego jabłka, olej paprykowy.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

 Poza tym Restauracja Boletus uzyskała rekomendację Stowarzyszenia Slow Food. W lokalu za kuchnię odpowiedzialny jest jest Mariusz Kucharczak, kucharz, pasjonat i człowiek z wielkim sercem do gastronomii, który pełni funkcję szefa kuchni od 2017 roku. Pochodzi z Wielichowa, ukończył szkołę zawodową o profilu kucharz w Grodzisku Wielkopolskim. Od ponad 18 lat pracuje w zawodzie. Jak sam mówi: – Podczas pracy używam tradycyjnych jak i nowoczesnych technik gotowania dzięki czemu przedstawiam kuchnię Polską w nowoczesnej odsłonie. Dania podaję nie tylko na talerzach, ale wykorzystuję do tego również drewno, kamienie, siano, czy muszle. Staram się pokazać regionalność i tradycje danego miejsca na talerzu. W pracy zawodowej poszerzał swoją wiedzę poprzez staże w restauracjach takich jak: Atelier Amaro, Senses, Aruana w Hotelu Narvil.  Dotychczas największe osiągnięcia naszego Szefa Kuchni to:

  • I MIEJSCE NA WINE & FOOD NOBLE NIGHT W KATEGORII DANIE GŁÓWNE w roku 2018 dla Restauracji Boletus
  • II MIEJSCE NA WINE & FOOD NOBLE NIGHT W KATEGORII PRZYSTAWKA w roku 2018 dla Restauracji Boletus
  • Tytuł „SZEFA KUCHNI TRADYCYJNEJ” w 2016 roku
  • Dwie czapki od przewodnika Gault&Millau, wyróżnienie w konkursie na Wielkopolskiego kucharza roku 2016
  • Podwójne podium w konkursie Wine & Food Noble Night za przystawkę i danie główne (dwa trzecie miejsca) w roku 2015

Mariusz Kucharczak bardzo chętnie w swojej kuchni wykorzystuje produkty od lokalnych dostawców, z danego regionu, ceni sobie tradycje danego miejsca i stara się z nich czerpać inspiracje do nowych dań.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.