Surowa dieta raw, czyli sposób na świeże menu na lato

Udostępnij nas na:
Surowa żywność to jeden z rosnących od kilku lat trendów kulinarnych. Nic dziwnego, skoro obserwujemy ciągłe zainteresowanie zdrowym odżywianiem, a konsumenci coraz częściej czytają etykiety produktów i rezygnują z produktów przetworzonych. Jak wykorzystać tę modę, komponując świeże menu na upalne dni?

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat przeszliśmy od zachwytu przybyłym z zachodu fast foodem, po odwrót ku domowemu jedzeniu, a następnie tendencję poprawy codziennego jadłospisu w stylu slow foodu. Aktualnie poszukujemy sposobów na znalezienie naturalności, autentyczności i zdrowia w jedzeniu. Zaczynamy odrzucać produkty w wysokim stopniu przetworzone, a poszukiwać prostych składów i ekologicznych składników. Moda na surowe jedzenie rozwinęła się nawet w koncepcję witarianizmu, który ma być obietnicą oczyszczenia organizmu i lepszego korzystania ze składników odżywczych.

Witarianizm – z czym to się je?

 Co dla jednych jest jedynie trendem, dla niektórych stanowi sposób na życie. Specjalistami od surowego jedzenia i przepisów na raw food są witarianie, czyli ludzie, którzy zdecydowali się odrzucić potrawy przetworzone. Ich dieta eliminuje nie tylko produkty puszkowane, fast foody czy niezdrowe konserwanty, ale też dania poddane obróbce termicznej. Dopuszczalne jest jedynie podgrzewanie do temperatury ok. 40°C, co ma odpowiadać procesowi suszenia na słońcu. Skąd tak restrykcyjne zasady?

Wyrosły one z przekonania, że świeże, dobrej jakości produkty – najczęściej owoce, warzywa, pestki, orzechy, ale wśród witarian znajdziemy też wielbicieli surowego mięsa i ryb – zachowują o wiele więcej witamin, minerałów i enzymów, które tracimy, kiedy poddajemy je obróbce.

Naukowcy spierają się, czy całkowita eliminacja ciepłych posiłków jest rzeczywiście tak zdrowa. Rygorystyczne zasady witarianizmu wielu osobom trudno przyswoić i wprowadzić w stu procentach do swojego życia. Problem może sprawić również odpowiednie zbilansowanie takiej diety tak, aby nie narazić się na niedobory składników dostarczanych w produktach, które nie mogą być jedzone na surowo. Potrawy w nurcie raw warto jednak wprowadzać stopniowo, ograniczając ilość przetworzonych składników, fast foodów, tłuszczów nasyconych i trans. Zwłaszcza latem możemy na ich rzecz zrezygnować z ciężkich dań. Okazuje się, że o tej porze roku skutecznym comfort foodem stają się orzeźwiające owoce i warzywa w najprostszej formie doprawionej jedynie szczyptą pomysłowości kucharza.

Surowa dieta raw – pomysł na surowe potrawy zgodne z trendami kulinarnymi 2018

Szefowie kuchni, każdego roku obserwujący kulinarne trendy, mogą czerpać z pomysłów witarian oraz stawiać na świeże składniki w czystej, prostej, najbardziej naturalnej wersji. Smakosze pragną powrotu do prawdziwych smaków, a restauracje starają się, by wycisnąć wszystkie soki z każdego składnika. Latem nietrudno przecież o jędrne, dojrzewające na słońcu warzywa i naturalnie słodkie owoce. To właśnie za nimi tęsknimy zimą i jesienią, ich mocy orzeźwienia pragniemy w upalny dzień.

Kiedy dni stają się coraz bardziej upalne, goście szukają sezonowego menu, które nie tylko ich nasyci i przyjemnie połechce kubki smakowe, ale też pomoże poradzić sobie z wysokimi temperaturami. Idealnie nadają się do tego potrawy w stylu raw, pobudzające wszystkie zmysły, bo pięknie wyglądające, chrupiące i jędrne, pachnące latem, a smakiem przywołujące wspomnienia beztroskiego dzieciństwa.

W menu powinny znaleźć się więc, np.:

  • lekkie sałatki doprawione świeżymi listkami ziół, olejami tłoczonymi na zimno, sosami z orzechów, pestkami, kiełkami i jadalnymi kwiatami.
  • różnego rodzaju chłodniki, np. klasyczny z buraków, ogórkowo-miętowy, orientalny z marchewką, curry i kurkumą lub z zielonego groszku.
  •  jędrne warzywa, np. marchew, rzodkiew, cukinię, pietruszkę możemy podać w formie spaghetti z lekkim dressingiem ziołowym lub oliwą z oliwek i sezamem.
  •  mięso i ryby sprawdzą się w formie leciutkiego carpaccio.

Tak naprawdę dość ograniczona dieta raw, może zainspirować do stworzenia oryginalnych potraw, które z jednej strony urzekają kolorami i prostotą, a z drugiej zmuszają do większej kreatywności i eksperymentowania z łączeniem smaków i faktur.

Surowe jedzenie – jak dobierać składniki

Jest jeszcze jeden warunek, jaki należy spełnić, aby surowe potrawy zachwyciły gości. Tworząc dla nich tego typu propozycje, szczególną uwagę należy zwrócić na dobór składników. Powinny być świeże  i najlepszej jakości, bo zostaną podane tak, jak stworzyła je natura. Dlatego szefowie kuchni, managerowie i zaopatrzeniowcy powinni sprawdzić, czy dostawca poddaje oferowane przez siebie produkty kontrolom jakości. W Makro próbki owoców i warzyw okresowo wysyłane są dodatkowo do laboratoriów, które badają je pod kątem zawartości pestycydów i metali ciężkich. Jest to szczególnie ważne przy menu z surowymi daniami. Chcemy przecież zaserwować lato na talerzu, a więc zdrowie, naturalność i świeżość.

Artykuł powstał we współpracy
z MAKRO Cash and Carry