Szef kuchni Doliny Charlotty o trendach w gastronomii

Udostępnij nas na:
Komentuje Mariusz Cygan, szef kuchni Restauracja Gościniec, Dolina Charlotty Resort & SPA
Trendy kulinarne w 2019 roku nie będą różniły się wiele od tych z poprzednich lat. Jednym z nich będzie na pewno zero waste, czyli minimalizowanie strat żywności. W naszej restauracji „Gościniec Charlotty” w Dolinie Charlotty Resort & SPA staramy się wykorzystać każdy element produktu, zarówno jeżeli chodzi o warzywa czy też mięso i ryby. Naszą mocną stroną jest to, że posiadamy w swoim kompleksie zoo, stadninę koni oraz fokarium, gdzie trafia nadmiar jedzenia.

Kolejnymi trendami, które obecne są w tej chwili w kulinariach to lokalność i ekologiczność produktów, z których tworzone są dania. O ile świadomość konsumentów kupujących produkty spożywcze jest duża, o tyle restauracji, które posiadają własne ogórki, uprawy lub stawy wciąż jest niewiele. Nasza już w tym roku będzie mogła pochwalić się ekologicznymi warzywami własnej produkcji. Posiadamy również własną hodowlę ryb słodkowodnych, a w ryby morskie zaopatrujemy się u zaprzyjaźnionych usteckich rybaków. Jesteśmy więc miejscem niemalże samowystarczalnym.

Kolejnym nurtem, który był obecny w życiu codziennym, lecz niekoniecznie w gastronomii hotelowej, jest weganizm i wegetarianizm. Każdy szanujący siebie i własną pracę szef kuchni umieszcza w menu propozycje dań dla osób preferujących dietę bez ryb oraz mięs. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości, szefowie kuchni odkryli na nowo warzywa i owoce, nadając im nowe formy i tekstury. Coraz częściej można zauważyć propozycje wegańskie i wegetariańskie na bufetach śniadaniowych.

Ostatni przewodni trend, który możemy zauważyć i który na pewno w tym roku dalej będzie się rozwijał, to wygląd naszych dań na talerzu. Zgodnie z zasadą „najpierw jemy oczami” dania muszą wyglądać bardzo efektownie. Wymaga tego między innymi duża popularność portali społecznościowych, na których umieszcza-my zdjęcia z podróży i przeżyć również kulinarnych. Oglądając takie zdjęcia wracają do nas wspomnienia smaku, zapachu i wyglądu dań.

Nasza restauracja Gościniec w Dolinie Charlotty w 2019 roku będzie płynęła zgodnie z przedstawionymi powyżej trendami, pamiętając jednocześnie, że w naszej pracy najważniejsze są smak i zadowolenie gości.

Komentarz został przygotowany specjalnie dla naszej redakcji
na potrzeby wydania:
ŚWIAT HOTELI
LUTY-MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.