Szwejk serwuje wina z rodzinnej winnicy Dolle

Udostępnij nas na:
To jedna z najbardziej znanych restauracji w Warszawie. Słynie nie tylko z ogromnych wiedeńskich sznycli, golonek jak na Praterze oraz przystawek i mięs przyrządzanych według tradycyjnych przepisów, ale też z towarzyszącego potrawom piwa i austriackiego wina.

Dobry Wojak Szwejk pił nie tylko piwo. Jak przystało na mieszkańca słynącej z tradycji winiarskiej monarchii Austriacko–Węgierskiej, nie odmawiał sobie również wina. Dlatego też oprócz piwa, restauracja „U Szwejka” serwuje swoim gościom szlachetne, pochodzące z austriackiej Doliny Wachau wino. Jest to odpowiedź na zmieniające się upodobania Polaków co do rodzaju spożywanych trunków.

– Nasi goście wybierają trunki coraz lepszej jakości i chętnie zamawiają do lunchu czy kolacji wino. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, proponujemy im najlepsze wina z zaprzyjaźnionej winnicy rodziny Dolle z Doliny Wachau – informuje Artur Jarczyński, właściciel restauracji „U Szwejka”.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Dolina Wachau to najsłynniejszy region winiarski Austrii, a tradycja produkcji wina w winnicy rodziny Dolle sięga 1765 r. Obecnie prowadzona jest przez zajmującego się od ponad 40 lat winiarstwem Petera Dolle. Gospodaruje on na 35 hektarach i poza typowymi dla regionu białymi odmianami Grüner Veltliner, Riesling czy Weissburgunder, Grauburgunder i Chardonnay, uprawia również sporą gamę czerwonych szczepów – Zweigelt, St. Laurent, Cabernet Sauvignon, Merlot i Blauburgunder, czyli Pinot Noir.

W ofercie „U Szwejka” znajdziemy idealne do lekkich dań wina białe Gruner Veltliner, Gruner Veltliner Hasel, Riesling Brunngasse, Weissburgunder Pinot Blanc, Chardonnay Tradition, Grüner Veltliner Gaisberg, które porywają korzenno-owocowym smakiem, a zwłaszcza subtelną nutką świeżo mielonego pieprzu. Ale goście restauracji mogą również zamówić doskonale komponujące się z cięższymi daniami wina czerwone Blauer Zweigelt, Blauburger, St. Laurent czy Zweigelt Reserve o zapachu i aromacie czerwonej porzeczki, wiśni, cynamonu i dzikich ziół.

– Nasi kelnerzy starannie dobierają wina do wybranych przez gości potraw, ale przede wszystkim do ich upodobań smakowych, które poznają podczas krótkiej rozmowy i degustacji proponowanych win. Rodzina Dolle z Doliny Wachau, z którą współpracujemy, jest gwarancją win najwyższej jakości – twierdzi Artur Jarczyński. – Tradycyjne czeskie i austriackie jedzenie, napój Dionizosa z kolebki Austro–Węgier, luźna i radosna atmosfera, sprzyjają dobrej zabawie. Restauracja „U Szwejka” jest idealnym miejscem na spędzenie wolnego czasu w gronie bliskich osób – dodaje restaurator.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.