26. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa , 17. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii Gastrofood oraz 16. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie Enoexpo (07-09.11.2018, EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9) są okazją do spotkania się przedstawicieli branży gastronomicznej i hotelarskiej. Targi łączą wielotematyczną formułę z wartościowym programem towarzyszącym Akademii wiedzy HoReCa i Enoexpo z precyzyjnie dobranymi gośćmi specjalnymi oraz kulinarnym show w ramach niepowtarzalnej Kuchni Mistrzów.
– W tym roku pokażemy i będziemy odkrywać Amerykę od kuchni. Znani kucharze zainspirowani amerykańskimi oryginalnymi produktami zaproponują swoje autorskie dania, które pozwolą spojrzeć na tradycyjną i nowoczesną amerykańską sztukę kulinarną z polskiej perspektywy – zapowiada Iwona Miliszkiewicz-Bielak, kierownik zespołu targowego.
Nowością tej edycji jest Strefa Barmana i Baristy BAR B-Q, w której przez trzy dni targów odbywać się będą warsztaty barmańskie związane z koktajlami na bazie amerykańskiego Bourbonu. Najlepsi krakowscy barmani zaprezentują techniki przygotowania, łączenia z potrawami oraz opowiedzą historię amerykańskiego Bourbonu. Atutem Salonu jest jego kooperacja z Kuchnią Mistrzów – strefą kulinarną Targów, która co roku cieszy się dużym zainteresowaniem szefów kuchni.
Kolejnym ważnym tematem jest pieczywo w gastronomii. Breadway to cykl prezentacji i warsztatów dla szefów kuchni, kucharzy i właścicieli lokali gastronomicznych przygotowany we współpracy z ekspertami z branży piekarniczej. Gościem specjalnym będzie Monika Walecka – fotografka, piekarka, właścicielka mikro piekarni Cała W Mące, w której wypieka rzemieślnicze chleby na zakwasie z naciskiem na użycie mąk pełnoprzemiałowych z pradawnych gatunków zbóż. W czwartek, 08. listopada, wykona pokaz: „Jedno ciasto wiele możliwości. Jak z ciasta na chleb wykombinować różne smaki dzięki nieskomplikowanym dodatkom / Jak mając ciasto bazowe wykonać różne rodzaje.”
W ramach Akademii wiedzy HoReCa eksperci będą doradzać i szkolić hotelarzy i restauratorów w zakresie designu i projektowania hoteli oraz wnętrz restauracji. Nie zabraknie także tematów związanych z zarządzaniem personelem, optymalizacją kosztów oraz reklamą i budowaniem wizerunku w mediach społecznościowych.
Akademia Wina Enoexpo odbywać się będzie pod hasłem win musujących. Degustacje hiszpańskiej cavy, niemieckich sektów, włoskiego prosecco to obowiązkowe punkty programu. Ponadto w programie degustacje win różowych, szkolenia i warsztaty dla restauratorów oraz sommelierów, a także jedyna okazja do spróbowania win, które otrzymają medale w konkursach winiarskich towarzyszących targom Enoexpo.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.