Transgourmet i Selgros współorganizatorem Konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

Udostępnij nas na:
Jak rozwinęła się kuchnia polska na przestrzeni lat, jakie nowe odsłony tradycyjnych dań serwują najlepsi kucharze w kraju i w jaki sposób modyfikują je w odniesieniu do współczesnych trendów żywieniowych?

Odpowiedzi na te pytania będzie można poznać podczas Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski. Współorganizatorem wydarzenia jest Transgourmet i Selgros Cash&Carry, a wsparcia merytorycznego udziela partner strategiczny firmy, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. W tym roku po raz pierwszy w jury konkursowym zasiądzie Bartosz Peter, ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski.

Głównym celem konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” jest promowanie i pogłębianie wiedzy na temat polskiej tradycji kulinarnej. 1 lipca, w hotelu BoniFaCio w Suchocinie, uczestnicy przygotują tradycyjne potrawy kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie, w nawiązaniu do współczesnych trendów kulinarnych.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie RG2019banner.png

– Na kulinarnej mapie Polski znajdują się dania, które na stałe wpisały się do kanonu rodzimej kuchni. Możemy być szczególnie dumni z zup, które są charakterystyczne dla naszej części Europy, takich jak: czarnina, żur, barszcz czerwony, grzybowa czy flaczki oraz mięs, w szczególności dziczyzny, gęsiny czy kaczki. Warto także wspomnieć o gołąbkach, bigosie i pierogach, na które jest tyle samo przepisów, ile regionów. Kuchnia polska bazuje na składnikach łatwo dostępnych w naszej szerokości geograficznej. Są to przede wszystkim zboża, kasze, ale także różnego rodzaju warzywa strączkowe. Jeszcze kilka lat temu mieliśmy do czynienia ze zmęczeniem polską kuchnią, które w dużej mierze wynikało z zapomnieniu o jej różnorodności. Całe szczęście nuda i jednolitość w polskiej gastronomii odeszły już do lamusa – komentuje Bartosz Peter.

12 dwuosobowych drużyn, w skład których wchodzą szef kuchni i pomocnik, będzie miało za zadanie przygotować przystawkę zimną: oryginalny tatar z polędwicy wołowej z autorskim majonezem oraz danie główne: kurczak kukurydziany z serem Bursztyn i sezonowymi dodatkami.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – KWIECIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Drużyny oceniać będą dwa odrębne składy sędziowskie: jury techniczne i degustacyjne, składające się z profesjonalnych kucharzy cieszących się uznaniem środowiska gastronomicznego. W tym roku po raz pierwszy w jury zasiądzie Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i jedyny w historii, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2017 i 2018 roku.

– Obecnie, dzięki wpływom ze świata i obowiązującym trendom kulinarnym, kuchnia polska ewoluuje pokazując bogaty wachlarz smaków i aromatów, a młodzi szefowie kuchni za pomocą najnowszych technik kulinarnych wyciągają z niej esencję opierając się na naturalnych, jakościowych składnikach i dodając regionalnym recepturom współczesnego sznytu. Dlatego bardzo cieszę się mogąc w tym roku oceniać potrawy polskie we współczesnych aranżacjach, przygotowywane podczas konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” – podsumowuje Bartosz Peter.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.