Trendy kulinarne 2017. 5 pomysłów, które możesz wykorzystać w swojej restauracji

Udostępnij nas na:
Zastanawiasz się, jak odświeżyć menu na wiosnę, żeby przyciągnąć klientów szukających nowych smaków? Przegląd trendów gastronomicznych 2017 podpowie, co będzie się jadło w nadchodzącym sezonie i jak wykorzystać te nowinki w różnych typach lokali.

1. Trend na zupy i potrawy podawane w miskach – poke bowl, buddha bowl i bibimbap

Królująca jeszcze do niedawna moda na dania w słoikach ustępuje miejsca nowemu trendowi, który pojawił się wraz z rosnącą popularnością azjatyckich zup pho i ramen oraz zwrotem ku comfort food, czyli jedzeniu wygodnemu, kojarzącemu się z domową swobodą. W 2017 roku modne dania będą serwowane w kolorowych miskach. Już w zeszłym roku można było obserwować narodziny tego sposobu podawania. Wszystko zaczęło się od śniadań i smoothie bowl, czyli miseczek z owocowym koktajlem, świeżymi owocami, orzechami, prażonymi nasionami lub granolą. Zdrowe, kolorowe poranne przekąski podbiły serca wszystkich wielbicieli kulinarnych nowinek oraz znalazły swoje miejsce w karcie niejednej kawiarni lub restauracji oferującej śniadania.

Zachwyt nad prostym, domowym podawaniem barwnych i zdrowych potraw w miskach trwa nadal i w tym roku rozszerza się na dania główne. Wraz z nową modą na kuchnię hawajską, powrotem do indyjskich smaków i utrzymującemu się zainteresowaniu nieznanymi rejonami Azji w menu pojawiają się: poke bowl, buddha bowl i bibimbap.

Jak wykorzystać ten trend:

Jak przygotować potrawę zgodną z najnowszymi trendami? Można połączyć ciepły ryż, świeże warzywa i owoce oraz surową, marynowaną rybę, np. łososia lub tuńczyka, aby uzyskać hawajski przysmak poke. Tworząc nową kartę dań restauracji wegetariańskiej, warto pomyśleć o buddha bowl. Przygotowanie tej potrawy polega na połączeniu gruboziarnistej kaszy, bogatych w błonnik i białko warzyw strączkowych oraz innych dodatków roślinnych, które różnić się mają strukturą i sposobem obróbki. W tegoroczne trendy doskonale wpisze się także koreański bibimbap z ryżem, wołowiną, chili i jajkiem. Te kolorowe i bardzo proste potrawy zachwycą wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

Aby przygotować te modne dania, nie trzeba zmieniać profilu restauracji. Doskonale wpiszą się one w odświeżone, sezonowe jadłospisy, do których wraz z rozkwitem wiosny i nadejściem lata powraca bogactwo składników roślinnych. Mogą być także doskonałą inspiracją nawet dla lokali serwujących tradycyjne dania. Trend na potrawy podawane w miskach można odnaleźć także w powracającej modzie na zupy. Te przygotowane z najwyższej jakości składników, z nutą nowych inspiracji, na pewno zachwycą Polaków, którzy znani są ze swojego zamiłowania do aromatycznych bulionów. Tego typu potrawy będą nie tylko atrakcyjną pozycją w menu, ale pozwolą wprowadzić odrobinę domowej, luźniejszej atmosfery. Moda na nieformalny styl osiągnięty nawet w eleganckiej restauracji to również trend, który będzie rozwijał się w 2017 roku.

2. Modne warzywa i trend na dania z kalafiora

W tym roku kucharze odkryją przed swoimi gośćmi nieznane odmiany warzyw w niecodziennych kolorach. Do łask powrócą zapomniane lub niedoceniane rośliny. W 2017 roku oczy wszystkich zwrócą się ku kalafiorowi, z którego powstawać będą nowe, zaskakujące dania z wykorzystaniem wszystkich jego części.

Poszukiwanie nowych zastosowań roślin w kuchni nie będzie już tylko domeną wegetarian. Warzywa pojawią się na miejscu innych składników, a restauracje będą kusić zaskakującymi pomysłami na ryż z kalafiora czy makaron z cukinii. Na fali popularności wegetariańskich burgerów poznamy także różne zamienniki mięsa, przygotowywane np. z odpowiednio przyprawionej soi, słodkich ziemniaków lub roślin strączkowych. Nowym pomysłem będą także jogurty o smaku warzyw.

Nie trzeba zmieniać lokalu na wegetariański, aby zachwycić gości nowym podejściem do prostych i szeroko dostępnych składników roślinnych. Wystarczy wprowadzić do menu ciekawą propozycję dla osób, które nie jedzą mięsa lub mają ochotę na jego zdrową alternatywę. Dobrze doprawione kotlety z kalafiora, dekoracja w postaci podsmażonej na maśle żółtej marchewki czy bezglutenowy makaron z cukinii to pomysły proste, ale efektowne. Dzięki nim lokal stanie się nie tylko modny, ale będzie też odbierany jako serwujący zdrowe, wartościowe jedzenie.

Restauratorzy i kucharze świadomi trendów powinni zastanowić się również nad wprowadzeniem zasad, dzięki którym nie będą marnować jedzenia. Niewyrzucanie żywności to bowiem kolejna nowinka gastronomiczna. Na talerze lub do modnych misek trafić powinny więc części warzyw, które do tej pory wyrzucaliśmy. Uznani kucharze z całego świata przekonują do śmiałych pomysłów na dania, np. frytki ze smażonych łupinek ziemniaków, które można także faszerować warzywnym puree, sałatki z liści rzodkiewki lub dania jednogarnkowe z wykorzystaniem łodyg kalafiora i brokułów.

3. Trendy w gastronomii 2017: słodkie śniadanie i modne desery

Cukiernie i kawiarnie również mogą skorzystać z listy tegorocznych trendów i wprowadzić do swojej oferty nietypowe zestawy śniadaniowe, składające się z gorącej czekolady lub kawy i ciastka. Najlepiej, aby było ono wykonane z naturalnych składników najlepszej jakości oraz dostarczało energii na cały dzień. Trend ten może zaskakiwać Polaków, którzy przyzwyczaili się do wytrawnych śniadań, ale na świecie już nikogo nie dziwi. Dzień od odrobiny słodyczy zaczynają m.in. mieszkańcy krajów arabskich oraz Włosi.

Jakie powinno być modne – niekoniecznie śniadaniowe – ciastko 2017 roku? Z jednej strony goście nadal oczekują domowych ciast, z drugiej poszukują czegoś więcej. Cukiernictwo zaczyna urastać do rangi sztuki. Coraz częściej otwierają się lokale, które oferują nie tylko pyszne, ale także piękne ciastka, babeczki, desery i musy. Do najmodniejszych w tym roku będą należały te w tęczowych kolorach, z dodatkiem zielonej herbaty matcha lub łączące przeciwstawne smaki: słodki z ostrym lub słonym. Wzrośnie także popularność pączków z nietypowym nadzieniem.

Jak wykorzystać ten trend:

W tym roku śniadaniowe muffinki, babeczki i rogaliki z gorzką czekoladą mogą zastąpić modną owsiankę. Wprowadzając taką ofertę, warto przygotować wersję dla prawdziwych łasuchów oraz ciastka lżejsze, bezglutenowe lub pełnoziarniste dla dbających o linię. Tego typu pozycja może być ciekawą alternatywą dla jajecznicy lub modnego smoothie bowl. Jeśli chodzi o desery, warto w tym roku dopracować ich wygląd oraz zastanowić się nad nietypowymi połączeniami smakowymi. Może do owocowego nadzienia dodać odrobinę chili lub pieprzu, a bitą śmietanę pokolorować zieloną herbatą matcha? Można również pójść w drugą stronę – postawić na naturalność i domowy charakter ciast, dzięki którym nasi goście poczują się komfortowo i przyjemnie.

4. Trend na nowe superfoods 2017 – pestki arbuza, wodorosty, kiszonki, złote mleko

Goście restauracyjni są coraz bardziej świadomi zasad, jakimi powinni kierować się podczas komponowania swojego codziennego jadłospisu i wybierania potraw z menu. Od kiedy cały świat odkrył produkty o szczególnych wartościach odżywczych, czyli tzw. superfoods, co roku pojawia się lista nowych trendów związanych z tymi zdrowymi składnikami.

Jak wykorzystać ten trend:

Produkty spod znaku superfoods można wykorzystać do budowania zainteresowania kartą dań. Wyraźna informacja o zawartości jednego ze specjalnych składników i jego szczególnych właściwościach może przyciągnąć gości, dla których istotne jest zdrowe odżywianie. Modne składniki z listy superfoods mogą także wzbudzić zainteresowanie osób, które lubią eksperymentować ze smakami lub poszukują w ofercie restauracji czegoś unikalnego i odkrywczego. Nie musimy wcale skupiać się na produktach niszowych czy pochodzących z innych rejonów kulinarnych, jak np. glony czy kurkuma. Do łask wracają popularne w naszym kraju pikle i kiszonki. W 2017 roku możemy je wykorzystać na szerszą skalę i ustanowić głównymi bohaterami modnych dań.

5. Trendy gastronomiczne 2017 w napojach – koktajle bezalkoholowe

Zastanawiając się nad doborem nowych pozycji do menu, często pomijamy kartę napojów i ofertę kaw. W tym roku warto jednak przyjrzeć się propozycjom koktajli bezalkoholowych, które w wersji tzw. mocktajli – oznaczających dosłownie udawanego drinka – podbijają cały świat. Trendy pokazują, że w roku 2017 będziemy pić orzeźwiające napoje na bazie kawy, soków owocowych oraz ziół.

Jak wykorzystać ten trend:

Obok klasycznego mohito w menu powinno więc znaleźć się także jego bezalkoholowe wcielenie. W komponowaniu bezalkoholowych koktajli możemy dodatkowo wykorzystać modne składniki: wodę kaktusową, arbuzową lub mleko kokosowe.

Pojawiające się każdego roku trendy gastronomiczne wynikają ze szczegółowych obserwacji rynków światowych oraz zainteresowania konsumentów. W kształtowaniu prądów kulinarnych na nowy sezon ogromną rolę odgrywają dziś także media społecznościowe. Wiele pomysłów czerpie się nie tylko od uznanych szefów kuchni, specjalistów od rozwoju wielkich marek, ale także influencerów działających w Internecie. Warto z nich skorzystać, ponieważ trafne decyzje i dobre przewidywania mogą nie tylko zwiększyć zyski restauracji, ale także zbudować wierną społeczność, która chętnie będzie powracała po nowe kulinarne inspiracje.

Artykuł powstał we współpracy
z MAKRO Cash and Carry
 Sprawdź najnowszą gazetkę promocyjną >>