Zadaniem uczestników było przygotowanie dania z polskiej kuchni regionalnej z wykorzystaniem produktów Makro Chef. Spośród nadesłanych zgłoszeń zwyciężyła propozycja Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Uczniowie reprezentujący tę placówkę wygrali także w plebiscycie na nagrodę publiczności. Zdaniem jury na podium zasłużyły również zespoły z Lublina i Warszawy.
W konkursie prowadzonym w ramach programu Szef dla Młodych Talentów wzięło udział 10 szkół gastronomicznych z całej Polski. W ramach rywalizacji uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie z polskiej kuchni regionalnej, wykorzystując produkty marki Makro Chef. Jury nagrodziło następujące szkoły:
1. miejsce: Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Uczniowie przygotowali nową odsłonę barabonów z konfitowaną cielęciną, podanych z musem z sera koziego, galaretką i sałatką z buraka, chrustem z malin oraz polnymi ziołami;
2. miejsce: Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości im. Jana Kilińskiego w Lublinie, który przygotował cielęcinę sous-vide owiniętą w szynkę parmeńską na placku z lepiochy (lamieszki) z kozim serem, z dodatkiem sosu grzybowego i szparagów na puree z ćwikły;
3. miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Danie przygotowane przez uczniów to roladka cielęca z chutneyem pigwowo-marchwiowym, puree z pietruszki, popcornem z kaszy gryczanej, sosem BBQ buraczano-poziomkowym oraz kozim serem w wędzonej papryce.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Głosy na biorące udział w konkursie szkoły można było oddać również na facebookowym profilu programu Szef Dla Młodych Talentów. Nagrody publiczności zdobyły:
1. miejsce, z wynikiem 652 głosów, zajął Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu, za nową odsłonę barabonów z konfitowaną cielęciną podanych z musem z sera koziego, galaretką i sałatką z buraka, chrustem z malin oraz polnymi ziołami;
2. miejsce, z wynikiem 378 głosów, zdobył Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości im. Jana Kilińskiego w Lublinie. Danie przygotowane przez uczniów to cielęcina sous-vide owinięta w szynkę parmeńską na placku z lepiochy (lamieszki) z kozim serem, z dodatkiem sosu grzybowego i szparagów, na puree z ćwikły;
3. miejsce, z wynikiem 332 głosy, objął Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach za gołąbki z musem z pora, z dodatkiem sosu serowego, z chipsem z kindziuka oraz buraczkami marynowanymi.
Dla zwycięzców konkursu sieć hurtowni Makro Polska przygotowała nagrody: zestawy produktów Makro Professional oraz bony na zakupy do Makro . Wszystkie szkoły zakwalifikowane do konkursu otrzymały również zestawy produktów spożywczych Makro Chef.
Konkurs Wyzwanie Makro Chefa prowadzony jest przez Makro Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów – programu odpowiedzialności społecznej, którego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne, w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.