W Krakowie ruszył system kaucyjny napojów na wynos

Udostępnij artykuł
Take!Cup obejmie większość kawiarni, restauracji i pozostałe punkty sprzedające kawę czy herbatę z opcją zabrania ich ze sobą. Zasady działania są proste – do miejskiego obiegu trafi kilkadziesiąt tysięcy wielorazowych kubków Take!Cup, które klienci zabiorą ze sobą wraz z kawą, po uiszczeniu kaucji w wysokości 5 zł. Następnie kubek będzie mógł zostać zwrócony (a kaucja odzyskana) w innym, dowolnym lokalu należącym do Ogólnopolskiego Systemu Kaucyjnego Take!Cup. Na razie inicjatywa obejmuje tylko Kraków, jednak docelowo ma działać w całej Polsce.

Celem projektu jest systematyczne eliminowanie szkodliwych dla środowiska jednorazowych kubków, na rzecz trwałych, ekologicznych bo wielorazowych naczyń wykonanych z polipropylenu.

Od ponad 10 lat pracuję w gastronomii i wiem jak krótki żywot mają jednorazowe naczynia – mówi Adrian Golonka, założyciel Take!Cup. – Skala jest ogromna! Jeżeli co godzinę zużywa się ponad 320 tys. jednorazowych kubków, rocznie to prawie 2,4 mld. Zalewa nas niewyobrażalna fala śmieci – zabójcza dla nas i dla środowiska. Co więcej – wszystkim wydaje się, że picie z papierowych kubków jest ekologiczne. Papierowe kubki to nie tylko wycięte drzewa, folia wyścielająca ich środek, ogrom zużytej wody do ich produkcji. To wciąż jednorazowe naczynie, które błyskawicznie trafia do kosza i jego dalsze wykorzystanie, a tym bardziej przetworzenie jest praktycznie niemożliwe. Od lat zastanawiałem się czym zastąpić jednorazowe opakowania i jak sprawić, by ludzie chcieli korzystać z systemu kaucyjnego. Ekologia, bezpieczny, trwały materiał, ergonomia kubka, estetyka oraz wygoda – te wszystkie zalety udało nam się połączyć w projekcie TAKE!CUP – komentuje Adrian Golonka.

Kubek wykonany jest z bezpiecznego surowca – polipropylenu, który nie reaguje z żywnością. Pod wpływem wysokiej temperatury nie wytwarza się melamina, kubek nie przenosi smaku ani zapachu. Można go myć w zmywarce, nie tłucze się, a elegancki, klasyczny design wpisuje się w modowe trendy.
Dodatkowym atutem jest jego odnawialność. Po zużyciu może zostać przetworzony na inne produkty jak np. doniczkę czy otwieracz do butelek. Uczestnictwo w Ogólnopolskim Systemie Kaucyjnym Take!Cup to także korzyść dla partnerów – kawiarni i wszystkich innych miejsc sprzedających kawę na wynos.

W dobie wzrostu cen i kosztów prowadzenia działalności gastronomicznej, wydawanie napojów na wynos w kubkach Take!Cup przyniesie restauratorom korzyści ekonomiczne, a środowisku wyraźną ulgę. Jeden kubek Take!Cup może zastąpić około 500 papierowych – mówi A.Golonka. – Nie trzeba całkowicie rezygnować z wydawania kawy w jednorazowych kubkach. Będziemy jednak zachęcać i wspierać Partnerów w tym procesie. Naszym marzeniem jest sprawić, aby ulice polskich miast były czyste, wolne od wszechobecnych, widzianych na chodnikach i skwerach zużytych kubków jednorazowych. Dlatego też zapraszamy do projektu również samorządy, instytucje i organizacje w całej Polsce – podsumowuje A.Golonka.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Budowanie systemu sieci kawiarni partnerskich w Krakowie dopiero się zaczęło, do końca roku założyciele przewidują, że w systemie Take!Cup znajdzie się większość kawiarni i restauracji w mieście. Równolegle, rozmowy na temat dołączenia do systemu prowadzone są z partnerami z całej Polski.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.02.2020
Aktualizacja: 21.02.2020