Warszawa: Nowa piekarnia na Wilanowie

Udostępnij nas na:
Za marką Moxo Bakery stoi Michał Adam Molenda, dotychczas związany między innymi z Kuchnią Otwartą. W nowej piekarni znajdziemy chleby pszenne, pszenne z dodatkami, żytnie i razowe, bagietki oraz bułki. Oferta jest bogata także w słodkie wypieki: od drożdżówek, chałek, cinaboon po croissanty.

– Moxo Bakery otworzyliśmy w połowie stycznia. Plany o własnej piekarni chodziły nam po głowie już od około dwóch lat. Ale ostateczną decyzję podjęliśmy jadąc autem na jakieś zakupy. Stwierdziliśmy, że teraz albo nigdy. Wiedzieliśmy, że łatwo nie będzie. Ale ciągnęło nas bardzo do stworzenia czegoś od podstaw, czegoś po swojemu, czego sami byśmy oczekiwali. Jesteśmy piekarnią rzemieślniczą, często nasi klienci pytają nas co to oznacza. Więc odpowiadamy: rzemieślnictwo w naszym wypadku polega na tym, że wszystko, co robimy jest wykonane ręcznie, chleby, bułki, bagietki, drożdżówki, ciasta. Prostota w najdokładniejszym tego słowa znaczeniu. Cały proces zaczyna się najpierw w głowie. Planujemy, rozpisujemy, sprawdzamy, zamawiamy. To pierwszy etap naszej pracy. Przeprowadzamy testy. Jeśli wszystko spełnia nasze oczekiwania, otrzymuje akceptację i jest sprzedawane. Każdy najdrobniejszy szczegół musi się zgadzać – mówi w rozmowie z nami Michał Molenda.

Pieczywo wykonywane jest na naturalnych zakwasach, których piekarnia prowadzi aż pięć. Chleby nie zawierają  drożdży. Piekarnia nie bazuje też na gotowych mieszankach. Moxo Bakery znajduje się na warszawskim Wilanowie, przy ul. Hlonda 10. Otwarta jest od wtorku do piątku od 8:00 do 19:00, w soboty od 9:00 do 14:00 i w niedziele od 9:00 do 13:00.

 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.