Warszawa: Nowa restauracja w budynku Hotelu Europejskiego

Udostępnij nas na:
Z początkiem września swoje podwoje otworzyła restauracja Epoka. Stoją za nią Marcin Przybysz i Antoine Azaïs, a nowe miejsce to efekt wielu lat doświadczeń, pracy z najlepszymi szefami kuchni świata, a także wizji na fine dining.

Marcin Przybysz do rozpoczęcia nowej Epoki przygotowywał się współpracując z najlepszymi szefami kuchni świata – Massimo Botturą (Osteria Francescana), Rasmusem Kofoedem (Geranium), René Redzepim (Noma), Franckiem Giovanninim (Restaurant de l’Hôtel de Ville de Crissier). W Epoce tworzy własne menu inspirowane polskimi tradycjami kulinarnymi, sięgając do często zapomnianych i trudno dostępnych ksiąg. Marcin nadaje im lekkości i współczesnego charakteru, rozpisując je na serwowane w restauracji przepisy[1]. Za dobór win odpowiedzialny jest sommelier włoskiego pochodzenia, na stałe mieszkający w Szwajcarii, Michele Caimotto. Dla gości stroniących od wina, stworzony został bardzo ciekawy i zaskakujący pairing bezalkoholowy.

– Rozpoczynając prace nad Epoką wszyscy czuliśmy, że duży nacisk, poza jedzeniem, położyć chcemy na otwartość obsługi oraz spontaniczną gościnność. Fine dining kojarzony jest powszechnie z białymi obrusami i poważną atmosferą. W Epoce obalamy ten mit i pokazujemy, że wysoka kuchnia świetnie sprawdza się w swobodnym wydaniu – mówi Antoine Azaïs, dyrektor restauracji Epoka, który szkoląc obsługę, wykorzystywał swoje doświadczenia i inspiracje z pracy w najznakomitszych hotelach i restauracjach w Montpellier oraz w Warszawie.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Restauracja Epoka to wyjątkowe wnętrza i intrygująca, pełna poszanowania do historycznych detali architektura. Zabytkowe elementy zostały wysunięte na pierwszy plan dzięki współpracy z wybitnym architektem i scenografem teatralnym Borisem Kudličką. Estetyka wnętrza przywodzi na myśl teatralną scenografię, ale nie onieśmiela, kreując przyjazną i niezobowiązującą atmosferę. Każdy drobny element został starannie przemyślany – część mebli, tapet, materiałów została sprowadzona z Francji, jednak wiele elementów wystroju i wyposażenia sali zamówionych zostało u lokalnych twórców i dostawców. Z inicjatywy Marcina Przybysza cała kuchnia została otwarta przeszkleniami nie tylko dla gości restauracji, ale także dla przechodniów spacerujących ulicą Ossolińskich, tuż przy Krakowskim Przedmieściu.

[1] menu degustacyjne dostępne w trzech opcjach: 10, 15 i 20 przepisów z poszczególnych EPOK. W obecnym menu przeważają przepisy z XVII i XIX wieku.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione