Warszawscy sommelierzy najlepszą ekipą na Ferment Show

Udostępnij nas na:
Trzy zespoły ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich obsługiwały galową kolację w warszawskim Pałacu Sobańskich. Zespoły z Warszawy, Trójmiasta i Poznania rywalizowały w plebiscycie na najtrafniej dobrane do dań wino.

W głosowaniu przeprowadzonym wśród gości kolacji wygrał zespół z Warszawy pod wodzą Kajetana Zalewskiego w składzie: Jerry di Gregorio, Mateusz Podgórski i Rafał Borys. Drugie miejsce zajęła ekipa z Trójmiasta, a tylko jeden głos mniej dostali sommelierzy z Poznania.

Pięciodaniową kolację na 100 osób przygotowali czołowi szefowie kuchni młodego pokolenia: Piotr Hadula (SPOT, Poznań), Flawia Borawska (Opasły Tom, Warszawa), Jakub Hamankiewicz (Affogato, Łódź), Przemysław Błaszczyk (Mañana / Novo, Katowice) i Daniel Zawalich (Amber Room). Wino do każdego dania z wyjątkiem deseru dobierał każdy z trzech zespołów sommelierskich, goście mieli więc okazję czterokrotnie porównać zaproponowane połączenia i wybrać najlepsze, głosując na przygotowanych formularzach po zakończeniu kolacji.

Najwięcej głosów otrzymało połączenie Rieslinga 2017 z Winnicy Turnau, zaproponowane przez ekipę warszawską, z kopytkami dyniowymi z serowym sosem, koperkiem i amaretti, autorstwa Flavii Borawskiej. Koordynatorem sommelierów podczas gali był Dawid Sojka. Wszystkie ekipy zebrały doskonałe recenzje od gości i organizatorów kolacji za bezbłędny serwis i profesjonalizm.

Pełny skład zespołów sommelierskich na Ferment Show:

Warszawa:

Kajetan Zalewski (head grupy), AleWino
Jerry di Gregorio
Mateusz Podgórski, Hotel Bonifacio
Rafał Borys

Trójmiasto:

Tomasz Kalenik (head grupy), Winers
Robert Komosa, Mondovino
Łukasz Chwojnicki, Sztuczka
Marcin Łysakowski, ThaiThai

Poznań:

Marcin Krzystolik (head grupy), Cucina 88 CityPark
Arkadiusz Kurowski
Łukasz Giżelski, PPW
Krzysztof Królczyk, Winobramie

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.