Wielkie grillowanie w Qubus Hotel

Udostępnij artykuł
Od połowy czerwca w pięciu obiektach sieci wprowadzone zostało nowe menu barbecue. Grillowane przysmaki dostępne są w restauracjach w: Qubus Hotel Kraków, Qubus Hotel Łódź, Qubus Hotel Głogów, Qubus Hotel Gdańsk i Qubus Hotel Legnica.

– W każdym hotelu szef Kuchni przygotował swoje unikalne propozycje grillowe. Dzięki wielkim „grillowym lokomotywom” możemy nie tylko przygotowywać potrawy z ognia, ale także wędzić mięsa czy ryby. Rozmiar rusztu pozwala nam także przygotować grillowe, wakacyjne przyjęcia na kilkadziesiąt osób. Wszystkie dania są serwowane z najwyższej jakości, świeżych składników, a do grillowania i wędzenia używamy naturalnego drewna, okorowanej olchy czerwonej – mówi Mariusz Tkaczyk, specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel.

Eleganckie restauracje Qubus Hotel

Niektóre restauracje pomieszczą nawet do 120 gości. Na taką ilość smakoszy oryginalnych dań trzeba się odpowiednio przygotować. Ważne jest nie tylko doświadczenie personelu, ale także oryginalne receptury dań, które mają zachwycić swoim smakiem gości restauracyjnych.  Większość restauracji ma także swoje ogródki, dzięki temu miłośnicy grillowych pyszności mogą zjeść posiłek zarówno w klimatyzowanych, eleganckich wnętrzach restauracji jak też na świeżym powietrzu.

Co zatem warto wrzucić na grilla?

Wszyscy kucharze Qubus Hotel szkoleni są przez wicemistrza świata w grillowaniu – Mariusza Tkaczyka. To z pewnością gwarantuje, że grillowe pomysły sprostają oczekiwaniom fanów potraw BBQ. W tym roku szefowie kuchni postawili na soczyste mięsa, delikatne ryby i owoce morza, a także desery. W Krakowie skosztować można wyrazistych w smaku steków z Angusa, ale również polskich specjałów takich jak kiszka ziemniaczana. Qubus Hotel Gdańsk proponuje delikatną, lekką sałatę Cezar z grillowaną piersią z kurczaka oraz orientalnego satay’a drobiowego w towarzystwie sałatki tabbouleh i sosu miętowego. Z kolei Qubus Hotel Głogów proponuje tradycyjną kaszankę podaną na chałce, z orientalnym chutney morelowo-jabłkowym, grillowane żebro z warzywami, a także modne od kilku sezonów pastrami z mostku wołowego. W Qubus Hotel Łódź szef kuchni zachwala pyszne żeberka wieprzowe pieczone w marynacie BBQ oraz wykwintną kaczkę z grillowanymi jabłkami i opiekanymi ziemniakami. Natomiast ruszt w Legnicy w tym roku zapełni się podobnie jak w Głogowie grillowanymi żebrami, stekami i owocami morza.  

Desery z rusztu? Czemu nie!

Jak wiadomo grillować można wszystko, dlatego szefowie kuchni Qubus Hotel nie ograniczają się do klasycznych potraw BBQ, ale proponują w nowych kartach także desery z ognia! W Krakowie goście restauracji mogą spróbować soczystych brzoskwiń prosto z grilla, podawanych  z serkiem mascarpone i syropem klonowym albo grillowanego tropikalnego ananasa z aromatem rumu i imbiru, podawanego z sorbetem malinowym i miętowym jogurtem. Także w Głogowie spotkamy ananasa z ognia, ale w zupełnie innej odsłonie podanego z sosem maślanym z nutą anyżu, w towarzystwie kokosowego knela i mięty.

ŚWIAT HOTELI: kwiecień-maj 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 14.06.2019
Aktualizacja: 17.06.2019