Właściciel baru Woda Ognista o ofercie alkoholowej

Udostępnij nas na:
komentarz Patryk Kowalski, właściciel Woda Ognista
Polska wódka i nalewki cieszą się coraz większym uznaniem i popularnością, mimo że wciąż w naszym kraju nie słabnie zainteresowanie whisky, rumem czy ginem. Przyczynia się do tego rosnąca moda na powrót polskich smaków zarówno w kuchni, jak i w cocktailach.

Powstają restauracje specjalizujące się w parowaniu alkoholi z potrawami, cocktail bary bazujące na regionalnych, sezonowych składnikach czy niezwykłe miejsca edukacji i rozrywki, sławiące nasz narodowy trunek – jak otwarte niedawno Muzeum Polskiej Wódki, znajdujące się w XIX-wiecznym budynku Rektyfikacji, na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”.

Polacy piją więcej cocktaili, w wódkach klasy premium szukają niuansów smakowych, a w nalewkach i likierach wyrafinowanych kompozycji owoców i ziół. Coraz większą popularnością cieszą się też destylaty rocznikowe (jednokrotnie destylowane) oraz wódki  typu single estate. Znane doskonale miłośnikom wina określenie Terroir ma również znaczenie przy produkcji naszych narodowych alkoholi. Warto skupić się na tym, skąd pochodzi surowiec użyty do produkcji wódki, owoce czy zioła w nalewkach i likierach oraz przez kogo zostały wyprodukowane i promować małe, rodzinne gorzelnie oraz marki z tradycjami.

W lokalu Woda Ognista, który jest pierwszym w kraju cocktail barem inspirowanym dwudziestoleciem międzywojennym, od początku skupiamy się głównie na  łączeniu sezonowych polskich składników i alkoholi w cocktailach. Nasi goście niezwykle cenią sobie możliwość spróbowania połączeń smakowych, które kojarzą im się mocno z naszym krajem. Składniki, takie jak rabarbar, mniszek lekarski, pokrzywa, berberys, głóg, tarnina, kasza gryczana czy połączenie agrestu z białą czekoladą nikogo już nie dziwią, a wręcz przeciwnie tego typu smaki są coraz bardziej pożądane przez miłośników cocktaili. Cordiale, shruby, syropy i tynktury pełne rodzimych owoców, ziół i warzyw są odbierane bardzo pozytywnie przez gości zarówno z kraju, jak i z zagranicy.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
link do aktualnego numeru CZERWIEC 2018

Nie wszyscy wiedzą, że dwudziestolecie było okresem, gdy w Polsce pijaliśmy naprawdę wiele, modnych wtedy cocktaili! W restauracjach i podczas przyjęć domowych, popularne było też podawanie odpowiedniego trunku do danej zakąski. Dziś właśnie powrót do takich zwyczajów jest nowym trendem.  Oczywiście zmieniły się nasze gusta i lubimy eksperymentować, więc współczesne zakąski to często połączenia odświeżone, np. pieczony halibut z chutney z mango i pesto z pietruszki świetnie sprawdzi się z ziemniaczaną wódką, charakteryzującą się wyraźną słodyczą. Nalewka śliwkowa doskonale uzupełni się z pâté z gęsich wątróbek.  Możliwości i przepisów, którymi można się zainspirować jest naprawdę wiele. Warto pamiętać, że wódki i nalewki to bardzo wdzięczny alkohol do parowania ich z jedzeniem – nie bójmy się ich do tego używać.

Francuzi, Szkoci czy Włosi szczycą się swoimi narodowymi trunkami i kuchnią, my również naprawdę mamy czym się pochwalić, zarówno jeśli chodzi o kuchnię, jak i zawartość naszych kieliszków!

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.